Google dobio spor na Evropskom sudu

Radiosarajevo.ba
Google dobio spor na Evropskom sudu

Savjetnik Evropskog suda pravde Poiares Maduro stao je na stranu internetskog diva Googlea.

Protiv te kompanije spor je pokrenuo poznati proizvođač luksuzne robe Louis Vuitton u vezi s internetskim oglašivanjem. Sudski savjetnik smatra da se Google nije ogriješio o propise o zaštiti robnih marki.

Naime, dopuštanjem oglašivačima kupnju ključnih riječi koje korespondiraju s registriranim markama Vuitton se pobunio da Google omogućuje proizvođačima imitacija krivotvorenje.

Kada posjetitelji interneta unose u Googleovu tražilicu ključne riječi radi pretraživanja, ona im prikazuje i popis relevantnih likova, ali i oglase na desnoj strani zaslona.

Stoga, primjerice, trgovine obuće plaćaju Googleu da se njihovo ime objavi uz rezultate pretraživanja marki dizajnerskih cipela koje prodaju.

Prilikom odabira ključnih riječi javnosti se ne prodaju proizvodi ni usluge. Stoga se ne može reći da je takva upotreba povezana s robom i uslugama zaštićenima robnom markom, obrazložio je Maduro.

hrt.hr/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije