"Full Bush" je nova "brazilka": Prirodno je opet moderno

Radiosarajevo.ba
"Full Bush" je nova "brazilka": Prirodno je opet moderno
Daily Mail / Ilustracija

Prirodni izgled intimnih područja ponovo je u modi i zamijenio je dosadašnju "brazilku", piše ugledni Vogue.

"Full bush" (puni grm, op.pr.), kako to kažu na engleskom jeziku, vratio se nakon što je bio u modi 70-ih godina prošlog stoljeća kao jedan od simbola rastuće borbe protiv patrijarhata među ženama.

I dok Lillian Tung i Laura Schubert, osnivače kompanije za njegu intimnih područja Fur, čvrsto vjeruju da je izgled "tamo dole" (ili bilo gdje drugdje na ženskom tijelu) isključivo lična odluka, obje su saglasne da društvene mreže podstiču konverzaciju o ovom pitanju i usmjeravaju je ka poruci "pusti neka raste".

Sličnog je mišljenja i Bea Feliu-Espada, osnivačica The Honey Pota, brenda za njegu ženskog tijela: "Smatram da pokret koji jača pozitivan stav i prihvaćanje tijela kakvo nam je dato sve više raste, a to uključuje i da dlake na intimnom području treba pustiti da rastu prirodno."

Dr. Eden Fromberg, tzv. holistička ginekologinja iz New Yorka, također poručuje da žene sve više prihvaćaju da su naša tijela mnogo više od vizualnih i seksualnih igračaka, kako su nam diktirale neke prošle norme.

"Želimo što više izraziti naše različitosti i snage, živjeti kako odaberemo i osjećati se komforno u svojim tijelima, bez osuda. Dlake na intimnom području štite naše osjetljive dijelove i podržavaju važne, zdrave mikrobiome, koji nam pomažu da se borimo protiv infekcija", kaže ova ljekarka.

Promjena s "brazilke" na "full bush" mnogim će ženama biti neistražena teritorija, pa je Vogue objavio i savjete stručnjaka kako da to uradimo "kako treba".

Kupite kvalitetne male makaze
Dr. Fromberg preporučuje da investiramo u kvalitetne male makaze, koje ćemo sterilizirati alkoholom prije šišanja. Za bolje rezultate, koristite ogledalo koje uvećava, a, ako su dlake duge, koristite i mali češalj da vam pomogne držati ih dok šišate. Ako želite da obrijete pojedine dijelove, koristite prirodne kreme za brijanje i obavezno sterilizirajte brijač prije brijanja.

Uradite piling da spriječite urastanje dlaka
Urastanje dlaka veliki je problem za mnoge žene, bez obzira brijete li se, šišate ili ne radite ništa "tamo dole". Tung i Schubert kažu da je najbolje rješenje za ovaj problem redovan piling, nakon čega je zonu najbolje namazati mješavinom kokosovog ulja i ulja čajevca, koje ima antibakterijsko svojstvo.

Higijena - često i nježno
"Kada se odlučite za 'full bush', vrlo je važno imati zdrav režim čiščćenja", govori Feliu-Espada. Ona predlaže koristiti nježan i pH-balanisran proizvod za njegu intimnih dijelova, bez mirisa, parabena i sulfata. Naglašava i kako treba izbjegavati šamponati vulvu (stidnica), labiu (tzv. vaginalne usne) ili unutrašnjost vagine, jer to sve može uzrokovati sušenje i iritacije.

Mekšajte i njegujte dlake "tamo dole"
"Šišanje i brijanje dlaka intimne zone učinit će da su njihovi krajevi oštriji, te ih moramo učiniti mekšima", kaže dr. Fromberg. Predlaže se njegovanje dlaka uljem od jojobe, grožđa i sjemenki kadulje.

Pustite području da "diše"
Još jedna prednost dlaka na intimnoj zoni jeste što sprječavaju iritaciju kože, no tu je važno zapamtiti i da koža na ovom području mora "disati". Odnosno, dr. Fromberg navodi, izbjegavajte uske gaćice, sintetički veš i kupujte rublje od organskog pamuka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije