FOTO+VIDEO: Dan kada su vode Atlantika 'progutale' Titanic

Radiosarajevo.ba
FOTO+VIDEO: Dan kada su vode Atlantika 'progutale' Titanic

Danas se navršava 102 godine od kako je 1912. u Atlantiku, nedaleko od Newfoundlanda poslije udara u ledeni brijeg, potonuo Titanic.

"Ovde Titanic! Ovde Titanic!...U opasnosti smo, tonemo", očajnički je ponavljao telegrafista Jack Phillips. 

Drama je počela pred ponoć, u subotu, 14. aprila 1912. godine u sjevernom Atlantiku, u vodama nedaleko od Newfoundlanda. Posada se u početku nije osvrtala na upozorenja koja su stizala sa drugih brodova da su se u tom regionu pojavile ogromne sante leda.

"Titanik" je, tvrdio je njegov konstruktor, bio nepotopiv.

A onda, kada se ispred broda pojavio ogromni ledeni brijeg, pala je komanda: "Potpun zaokret nalijevo, uključi motore unazad". Ali, prekasno, ledena stijena je razbila pet komora i voda je počela da ulazi u brod. Na brodu je u početku malo ko slutio šta se dešava. Orkestar je i dalje svirao muziku za igru, ali za mnoge je to bio posljednji tango u životu.

Bio je to 15. april, dva sata i 20 minuta iza ponoći, 1912. godine kada su vode Atlantika zauvijek poklopile Titanic, dok je plovio ka New York-u.Bila je to najveća tragedija na moru. Nikada nije tačno utvrđeno koliko je putnika i članova posade bilo na Titanicu. Ali, prema naknadnim računicama, stradalo je između 1.502 i 1.523 ljudi. Spašeno je 507 osoba.

Titanic je krenuo na svoje prvo i posljednje putovanje u srijedu 10. aprila iz Southamptona. Krstarenje je trajalo četiri dana,14 sati i sedam minuta.

Na Titanicu je bilo 20 čamaca za spašavanje na kojima je bilo mjesta samo za polovinu putnika. Ostali su unaprijed bili osuđeni da umru. Po naređenju kapetana Edwarda Johna Smitha, prvo su ukrcane žene i djeca. Ali, u mrkloj noći i na niskoj temperaturi mnogi nisu izdržali.

Bio je to najluksuzniji brod svog vremena, sa bazenom, bibliotekom, luksuznim restoranima namijenjenim za uživanje elite koja je skupo platila karte za ovo jedinstveno putovanje.

Na Titanicu je bilo i 39 putnika sa prostora bivše Jugoslavije, uglavnom ljudi koji su trećom klasom krenuli preko Atlantika, "trbuhom za kruhom". Među njima su bili i putnici iz Badića kod Bosanske Krupe, Ejdo Rekić, Ćerim Balkić, Redžo Delalić i Husein Sivić, koji su krenuli na daleki put preko okeana.

U znak sjećanja na četvoricu stradalih Krajišnika na Titanicu, prije dvije godine je u parku kod Doma kulture u Bosanskoj Krupi otkrivena i spomen-ploča na kojoj su ispisana njihova imena.


Spomenik Krajišnicima, Foto:Kip.ba

Uprkos mnogim špekulacijama o potonuću čuvenog nepotopivog broda, jedino značajno novije otkriće jeste da je Titanic potonuo pod znatno manjim uglom nego što se vjerovalo i manjim nego što je prikazano u Oskarima ovjenčanom filmu Jamesa Camerona.

Posljednja preživjela putnica Titanica Millvina Dean preminula je u 98. godini života 2009. godine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije