Fleke koje najlakše uklanja pasta za zube

Radiosarajevo.ba
Fleke koje najlakše uklanja pasta za zube
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pasta za zube je vaš idealan saveznik u otklanjanju fleka, tako da možete brzo i jednostavno ukloniti razne vrste mrlja u svom domu.

1. Protiv mrlja od boje za kosu

Kod kućnog bojenja kose pasta za zube može biti vrlo korisna. Nanesite malo paste na pamučnu krpu te njome istrljajte mrlje od boje na koži. Želite li pak spriječiti stvaranje mrlja, prije bojenja, namažite kožu oko rubova kose te krenite s bojenjem. Pasta za zube će napraviti podlogu na koži i spriječiti upijanje boje i stvaranje mrlja. 

2. Za brisanje mrlja na zidu

Svaki roditelj jako dobro zna kako to izgleda kada mališani svoju kreativnost s kredom ili pastelama pokažu na zidu, a isto važi i za tragove od cipela. I u ovom slučaju pasta za zube će riješiti problem. Nanesite malo paste na pamučnu krpu ili mekanu četkicu i istrljajte mrlje na zidu. Pasta će ukloniti ružne tragove.

3. Protiv mrlja na metalu

Pasta za zube sadrži kiseline koje učinkovito čiste razne vrste metala poput inoxa, hroma, nehrđajučeg čelika i srebra te im mogu vratiti sjaj. Na pamučnu krpicu ili staru četkicu za zube stavite paste za zube te lagano istrljajte metalnu površinu. Ostavite da odstoji desetak sekundi ili dok se ne osuši te isperite vodom i prebrišite suvom krpom.

4. Za čišćenje pegle

Mrlje koje se stvaraju na površini pegle mogu ostaviti tragove i na vašoj odjeći i trajno oštetiti tkaninu. Kako bi se brzo i lako riješili tvrdokornih mrlja upotrijebite čaroliju paste za zube. Na dno hladne ploče za peglanje nanesite pastu za zube, a po potrebi dodajte i par kapi vode. Ostavite desetak sekundi te starom četkicom za zube ili sunđerom za suđe istrljajte mrlje.

5. Za čišćenje gume na patikama

Na novim patikama, već nakon prvog nošenja ćete primijetiti tragove prljavštine, posebno ako imaju bijeli gumeni rub. I u ovom slučaju pasta za zube je vaš najvjerniji saveznik protiv mrlja. Nanesite malo paste na staru četkicu za zube i njome istrljajte gumeni rub tenisice. Vlažnom krpicom obrišite pastu i mrlje će nestati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije