Evo zašto nikada ne biste trebali aluminijskom folijom prekrivati ostatke hrane

0
Radiosarajevo.ba
Evo zašto nikada ne biste trebali aluminijskom folijom prekrivati ostatke hrane
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Iako prilikom spremanja ostataka hrane najčešće posežemo za aluminijskom folijom, kojom prekrijemo posudu u kojoj se hrana nalazi, čini se da ona ipak nije najbolji odabir.

Folija ne pruža potpunu zaštitu od vazduha koji pospješuje širenje bakterija, a samim tim i kvarenje hrane, čime možemo ugroziti zdravlje.

Ostaci u frižideru obično mogu trajati do četiri dana i mogu se ponovno upotrijebiti ako su dobro zatvoreni i pravilno pohranjeni. Za većinu ljudi pokriti tanjur aluminijskom folijom i ostaviti ga u frižideru brz je i jednostavan način čuvanja hrane. Međutim, zamotavanjem hrane u aluminijsku foliju također se izložite zdravstvenim rizicima.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Baš kao što je nama potreban vazduh za disanje, bakterije trebaju vazduh da bi napredovale. Neke bakterije kao što su staphylococcus i Bacillus cereus, koje uzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koji se ne uništavaju visokim temperaturama kuhanja. Kada se vrući obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije se mogu brzo proširiti, prema američkom Ministarstvu zdravstva u Washingtonu.

Korištenje aluminijske folije za pokrivanje hrane predstavlja isti rizik jer ne ostavlja hranu potpuno bez vazduha. Kada je prisutan vazduh, omogućuje brži rast bakterija, zbog čega hrana neće moći dugo stajati a da se ne pokvari.

Viralni video koji je oduševio domaćice: Žena otkrila kako najlakše istopiti maslac iz frižidera

Viralni video koji je oduševio domaćice: Žena otkrila kako najlakše istopiti maslac iz frižidera

Ako želite sigurno pohraniti ostatke hrane, evo nekoliko smjernica kako to učiniti:

Uvijek ih ostavite u plitkim, hermetički zatvorenim posudama kako biste ubrzali proces hlađenja i spriječili širenje bakterija u hrani.

Ohladite hranu u roku od dva sata, prije nego što bakterije mogu napraviti štetu. Mliječni i mesni proizvodi posebno su skloni širenju bakterija, što naglašava važnost korištenja nepropusnih spremnika za sve ostatke hrane.

Opasnost aluminijske folije po zdravlje: Na šta trebate obratiti pažnju kada u njoj pečete hranu?

Opasnost aluminijske folije po zdravlje: Na šta trebate obratiti pažnju kada u njoj pečete hranu?

Bacite svu hranu koja je stajala duže od dva sata. Sigurno skladištenje ostataka znači pronalaženje spremnika koji ne propuštaju vazduh, a posebno se preporučuje korištenje ekološki prihvatljivijih zdjelica za višekratnu upotrebu, koje su izrađene od stakla, silikona za hranu i plastike bez BPA.

Tako možete uštediti novac, a uz to i sačuvati ostatke od kvarenja, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije