Evo šta vam se može dogoditi ako se ne seksate redovno

Radiosarajevo.ba
Evo šta vam se može dogoditi ako se ne seksate redovno
Foto: Pexels / Ilustracija

Bez obzira na to jeste li osoba koja misli da je to previše ili ona kojoj je to premalo, sušna razdoblja kad-tad se dogode svima. Sudeći po istraživanjima, loša vijest je da ostavljaju trag na našim tijelima i psihi.

Imunološki sistem

Istraživanja su pokazala da redovni seksualni odnosi poboljšavaju imunološki sustav i pripremaju tijelo za borbu protiv bolesti oslobađanjem endorfina. S obzirom na to da jurimo prema jeseni i periodu viroza, ovo je dobro znati.

Naime, manjak seksa mogao bi rezultirati češćim bolestima, poput prehlade ili gripe. 

Jedno je istraživanje uzoraka sline utvrdilo da je kod studenata koji su imali redovite seksualne odnose utvrđena veća koncentracija određenih antitijela zvanih imunoglobulin A koja se bore protiv prehlade.

Podložniji ste većem stresu 

Vaš organizam ne prima redovito dovoljnu količinu "feel good" hormona pa se sa svakodnevnim nedaćama nosite teže i s više pesimizma.

Žene će se osjećati depresivnije i imati lošije mišljenje o sebi i svom tijelu. No ne samo one. Znanstvenici tvrde da se tako mogu osjećati i žene koje se seksaju, ali s kondomom. Naime, u spermi se nalaze sastojci poput melatonina, serotonina i oksitocina odgovorni za osjećaj sreće i zadovoljstva

Vaginalno zdravlje

Seks nakon duljeg perioda apstinencije može biti ženama neugodan te je potrebno više vremena da se tijelo uzbudi. Redoviti seks poboljšava protok krvi u vagini te pomaže da se tijelo lakše uzbudi.

Erektilna disfunkcija postaje sve veći problem

Muškarci koji se ne seksaju redovito riskiraju probleme s erektilnom disfunkcijom, dok je kod onih koji redovito stupaju u spolne odnose ta opasnost dvostruko manja.

Bolne mjesečnice

Prema nekim istraživanjima, seks je lijek za menstrualne grčeve i bolove. Povećanje endorfina i kontrakcije maternice tijekom orgazma mogu pomoći ublažiti grčeve.

Kardiovaskularne bolesti

Liječnici tvrde da manjak seksa dovodi do povećanja rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Naime, osim što je seks oblik tjelovježbe, on pomaže u održavanju uravnotežene razine estrogena i progesterona, što može umanjiti rizik od srčanih bolesti.

Sve se teže uzbuđujete 

Svatko tko je ikad prošao neku fazu apstinencije zna da se s vremenom sve teže natjerati na seks. Što se tiče žena, nedostatak seksa utjecat će na njihov libido, no u slučaju muškaraca čak je moguća pojava erektilne disfunkcije. U konačnici, pričamo o dijelovima tijela koji su prije svega mišići, a znamo što se događa s mišićima ako ih ne koristimo.

Vaši odnosi s drugima su na klimavim nogama

Nedostatak seksa može utjecati na vaš osjećaj sreće, bliskosti i sigurnosti u vezama, tvrde stručnjaci.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije