Evo kako pripremiti sočna ćufteta: Recept za prste polizati

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako pripremiti sočna ćufteta: Recept za prste polizati
Arhiv / Švedska/turska čufteta

Danas izdvojite samo pola sata i recite ne junk foodu. U restoranima je u posljednje vrijeme iznimno popularna kombinacija turskih/švedskih ćufteta s pireom, a s lakoćom taj obrok možete pripremiti i kod kuće.

SASTOJCI:

800 g mljevenog mesa

2 jaja

150 g luka

170 g krušnih mrvica

1 kašika nasjeckanog kopra

1 kapika začina

3 kašike ulja

800 ml vode

1 goveđa kocka

50 g maslaca

2 kašike oštrog brašna

1 kašika soli

100 g džema od brusnice

PRIPREMA:

Tradicionalne turska/švedska ćufteta rade se od mljevenog mesa kojim dodajete dva jaja, sitno narezani luk, krušne mrvice, kopar i kašiku začina i sve se dobro promiješa. Nakon što ste dobili smjesu, rukama oblikujte kuglice veličine oraha, a zatim u tavi zagrijte ulje te u dva navrata prepržite ćufteta dok ne poprime smeđu boju.

Nakon što ste ih prepržili, izvadite ih iz tave i ostavite da odstoje na toplom. U posebnom loncu zakuhajte vodu u koju dodajete goveđu kocku i miješajte dok se kocka ne otopi. U tavu u kojoj ste pekli kuglice rastopite maslac, a nakon toga dodajte brašno te miješajte dok ne dobijete žutu boju te zatim u brašno ulijte vodu s goveđom kockom.

Čitav postupak završava dodavanjem čufteta koje se zatim kuhaju desetak minuta u dobivenom umaku i fantastičan obrok je spreman za serviranje uz kašiku džema od brusnice!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije