Kućna radinost / Evo kako napraviti domaći jogurt

28. 11. 2016. u 19:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Napraviti domaći jogurt je jednostavan proces, koji ne oduzima puno vremena, a ima mnoge prednosti.

Domaći jogurt pravi se od svježeg mlijeka, znate tačno šta ste u njega stavili, prirodan je proizvod, i sigruno neće stajati na polici u frižideru više od 7 dana (kao što je to slučaj sa kupovnim jogurtom).

Također, napraviti domaći jogurt je jeftinije, a ako još kupujete svježe mlijeko sa sela, onda podržavate i domaću organsku proizvodnju.

Da biste napravili jogurt, potrebno je svježe mlijeko i jogurt-starter. Naizvorniji – prvobitni jogurt je kiselo mlijeko. Tako da kao starter možete koristiti kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt iz prodavnice (važno je da bude čvrsti, da bi konzistencija jogurta bila prava. Druga stvar koja je važna u procesu pravljenja jogurta je temepratura.

Važno je da i jogurt starter i svježe mlijeko budu sobne temperature!

Pravljenje jogurta:

Potrebno je pakovanje čvrstog jogurta iz trgovine ili kiselo mlijeko. Svježe neprokuhano mlijeko ostavite da odstoji (polupoklopljeno) u posudi, na sobnoj temperaturi 24 sata. I kiselo mlijeko je spremno za upotrebu.

Kada ste pripremili jogurt-starter, ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi.

Sljedeći korak je da imate svježe mlijeko (može i ono u kesici iz trgovine).

Mlijeko prokuhajte i ostavite da se ohladi. Važno: Ne stavljati ga u frižider, niti koristiti mlijeko koje je bilo u frižideru.

Kada se mlijeko ohladi, u njega dodati kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt. Na 1/2 litre mlijeka dodati 1 supenu kašiku jogurta ili kiselog mlijeka. Dobro izmiješati. Poklopiti i staviti 24 h na sobnoj temperaturi. Nakon toga jogurt je spreman.

Sačuvajte željenu količinu jogurta koji ste napravili za sljedeći puta (to će vam biti jogurt-starter za idući puta).


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA