Evo kako da izbjegnete da vam se lak sa noktiju prebrzo oguli

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako da izbjegnete da vam se lak sa noktiju prebrzo oguli
Foto: Pexels / Ilustracija

Ako se lak s vaših noktiju počne guliti već nakon nekoliko dana, problem je, možda, u masnoj koži oko zanoktica. Jedan dio čine prirodna ulja koja imamo u tom dijelu nokta, dok drugim dijelom i sami možete utjecati na to posebnom njegom zanoktica i kože oko noktiju uljima i kremama za kutikule.

Slavni umjetnik za nokte Jin Soon Choi kaže da bi to možda mogao biti razlog zašto se vaši uređeni nokti rano počnu guliti.

Izraz "masna koža" ne odnosi se samo na lice, slaže se i Herman Paez, direktorica edukacija u kompaniji EMMA Beauty.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

"Jednako kao i kad je u pitanju koža na licu, svi imamo i određeni tip nokta. Na isti način kako kožu karakteriziramo kao suhu, masnu, osjetljivu, ili kombiniranu, tako možemo podijeliti i nokte", kaže ona te dodaje kako prirodno izlučivanje viška ulja iz kutikule nokta može dovesti do toga da se lak sporije lijepi za ploču nokta, ili se ne može zalijepiti, piše portal Real Simple.

Prvo, uvijek biste trebali temeljito očistiti nokte prije lakiranja. Područje oko nokta trebalo bi na dodir biti posve suho, savjetuje Choi.

"Najbolji način da osigurate da manikura nokta duže traje jest da ponovite nanošenje završnog sloja laka svakih nekoliko dana, kako biste povećali njegovu postojanost. Povrh toga, koristite maglicu za ruke kako biste matirali i očistili područje kutikule, ili ih istrljajte s malo soka od limuna", savjetuje.

Na tržištu postoje i proizvodi za matiranje noktiju koji mogu pomoći, jer uklanjaju višak ulja s ploče nokta i stvaraju odgovarajuću pH ravnotežu za optimalno prianjanje laka za nokte.

U konačnici, sve je u ravnoteži: Vrlo je važno njegovati kutikulu nokta, kako bi održali vlagu, no nemojte pretjerivati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije