Evo kako ćete oguliti tvrdo kuhano jaje u 30 sekundi ili manje

Radiosarajevo.ba
Evo kako ćete oguliti tvrdo kuhano jaje u 30 sekundi ili manje
/ Foto: prevention.com
Guljenje tvrdo kuhanog jaja bez nereda i odstranjivanja većine bjelanceta djeluje nemoguće.

Međutim, portal prevention.com donosi nekoliko sjajnih prijedloga kako da savršeno ogulite tvrdo kuhano jaje:

Metoda s praškom za pecivo

Nekoliko portala predlaže da vodi u kojoj se kuhaju jaja dodate sodu bikarbonu. Navodno, podizanje pH vrijednosti jajeta (s alkalnom supstancom kao što je soda bikarbona) olakšava guljenje.

Metoda snage pluća

Prvo na dnu i na vrhu razbijete ljusku i odstranite komadić tako da napravite malu rupu sa svake strane.

Zatim stavite usta preko rupice na vrhu jajeta i puhnete svom snagom. Jaje bi trebali iskliznuti iz ljuske u vašu ruke – ako je vjerovati mnogim video klipovima koji se mogu naći na internetu.

Metoda vrtloga

Skuhate jaja na uobičajen način, vratite ih u lonac u koji ste dodali malo hladne vode, zatim lonac pomičite kružnim pokretima kako bi se jaja zajedno sa hladnom vodom kretala u obliku vrtloga i sudarala se međusobno poput autića u lunaparku.

Nastale raspukline na ljusci bi trebale olakšati guljenje.

Metoda s čašom vode

Originalan YouTube video ima više od 21 miliona pregleda. Evo razloga. Stavite kuhano jaje u malu čašu s malo vode. Dlanom prekrijte otvor čaše te je iznad sudoper energično protresite.

Ljuska će se rasprsnuti na hrpu malih komadića i odmah će skliznuti s jajeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije