Držite li sir u prozirnoj foliji? To možda nije dobra ideja, evo zašto

0
Radiosarajevo.ba
Držite li sir u prozirnoj foliji? To možda nije dobra ideja, evo zašto
Foto: Pexels / Sir/Ilustracija

Nije tajna da je frižider najbolje mjesto za čuvanje svježeg sira, ali treba ga pravilno skladištiti kako se ne bi ubuđao.

Sarah Taylor, stručnjakinja za higijenu hrane u firmi High-Speed ​​Training otkrila je optimalne načine skladištenja sira. Većina ljudi sir čuva u prozirnoj foliji, ali Sarah je upozorila na to, piše Express.

"Svaki sir je jedinstven i stoga svaki od njih zahtjeva različite načine čuvanja. Tvrdi sirevi poput parmezana imaju nizak udio vlage, a kako bakterije trebaju hranu i vlagu da bi preživjele, sir s nižim udjelom vlage obično se čuva duže", rekla je.

Jutros magla i oblačno: Evo šta nam meteorolozi najavljuju za naredne dane

Jutros magla i oblačno: Evo šta nam meteorolozi najavljuju za naredne dane

Zbog ovog niskog sadržaja vlage, tvrde sireve je bolje zamotati u prozirnu foliju nego u voštani papir za sir ili papir za pečenje, jer će papir propuštati zrak i uzrokovati sušenje sira.

Međutim, mekani sirevi poput brieja, koji imaju veći udio vlage, trebaju disati. Ako meki sirevi ne mogu "disati", mogu akumulirati plinove amonijaka koji mogu promijeniti okus i uništiti ga.

"Stoga mekani sirevi ne bi trebali biti čvrsto umotani u prozirnu foliju jer će se 'znojiti'", istaknula je Sarah.

Umjesto toga, meke sireve treba zamotati u voštani papir za sir, papir za pečenje ili voštanu tkaninu za višekratnu upotrebu, a zatim staviti u hermetički zatvorenu posudu.

Što se tiče optimalnog mjesta za pohranjivanje unutar frižidera, Sarah je objasnila: "Sir ima prednost zbog konzistencije, zbog toga ga trebate držati u stražnjem dijelu frižidera gdje su temperatura i vlaga najbolje regulirani".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije