Držite li sir u prozirnoj foliji? To možda nije dobra ideja, evo zašto
Nije tajna da je frižider najbolje mjesto za čuvanje svježeg sira, ali treba ga pravilno skladištiti kako se ne bi ubuđao.
Sarah Taylor, stručnjakinja za higijenu hrane u firmi High-Speed Training otkrila je optimalne načine skladištenja sira. Većina ljudi sir čuva u prozirnoj foliji, ali Sarah je upozorila na to, piše Express.
"Svaki sir je jedinstven i stoga svaki od njih zahtjeva različite načine čuvanja. Tvrdi sirevi poput parmezana imaju nizak udio vlage, a kako bakterije trebaju hranu i vlagu da bi preživjele, sir s nižim udjelom vlage obično se čuva duže", rekla je.
Draško Stanivuković: Borit ćemo se za zabranu emitovanja reality TV programa
Zbog ovog niskog sadržaja vlage, tvrde sireve je bolje zamotati u prozirnu foliju nego u voštani papir za sir ili papir za pečenje, jer će papir propuštati zrak i uzrokovati sušenje sira.
Međutim, mekani sirevi poput brieja, koji imaju veći udio vlage, trebaju disati. Ako meki sirevi ne mogu "disati", mogu akumulirati plinove amonijaka koji mogu promijeniti okus i uništiti ga.
"Stoga mekani sirevi ne bi trebali biti čvrsto umotani u prozirnu foliju jer će se 'znojiti'", istaknula je Sarah.
Umjesto toga, meke sireve treba zamotati u voštani papir za sir, papir za pečenje ili voštanu tkaninu za višekratnu upotrebu, a zatim staviti u hermetički zatvorenu posudu.
Što se tiče optimalnog mjesta za pohranjivanje unutar frižidera, Sarah je objasnila: "Sir ima prednost zbog konzistencije, zbog toga ga trebate držati u stražnjem dijelu frižidera gdje su temperatura i vlaga najbolje regulirani".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.