Dok radite od kuće stalno nešto jedete? Evo kako se riješiti te navike
Uzimajući u obzir užurbanu svakodnevnicu I činjenicu da zbog pandemije koronavirusa sve ljudi radi od kuće, mnogi nemaju vremena otići na pauzu za ručak, pa nešto pojedu brzo za stolom, radeći.
Dok je kod nas to česta pojava, u Francuskoj je zakonom zabranjeno!
Poenta zakona je potaknuti radnike da se malo odmore od posla i da pauza za ručak bude isključivo vrijeme za njih, kažu stručnjaci.
Prema raznim istraživanjima ta pauza potrebna je kako bi ljudi bili kasnije produktivniji te kako bi se bolje koncentrisali na rad.
Trenutno je, zbog koronavirusa, francusko Ministarstvo rada pauziralo taj zakon. Da bi njihov primjer trebali slijediti svi pokazala su brojna naučna istraživanja koja govore da odmak od kompjuter i mir tokom pauze za ručak jako pozitivno utječu na pojedinca, čak i sada kada se radi od kuće.
Gdje god radili, za stolom, na kauču, na krevetu, to mjesto je trenutno vaš poslovni prostor i tamo ne biste trebali jesti jer jedenje postaje nesvjesno, kaže psihologinja Sam Von Reiche.
"Kada jedemo nesvjesno ne razmišljamo puno o drugim stvarima, pa ne primijetimo ni znak sitosti. Jedemo brže i više", smatra druga psihologinja Leanne Redman.
Dok se radi iz kancelarije ljudi su ograničeni po pitanju hrane, pojest će nešto što su ponijeli od kuće, otići će u pekaru ili trgovinu, ali nije im dostupna tolika količina kao kada rade od kuće. Osim toga, grickat će nešto usput iz, vrlo vjerovatno, dosade.
Brooke Scheller, doktorica za kliničku prehranu kaže da bi trebalo izdvojiti 30 do 60 minuta u danu za pauzu kako bismo smanjili stres i izgaranje.
"Odmaknite se, odvojite vrijeme da malo predahnete. Ako napravite pauzu da napunite baterije i pružite svom mozgu priliku da se ponovo pokrene to će vam omogućiti veću produktivnost, fokusiranost i kreativnost”, kaže ona.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.