Divan ručak za 30 minuta: Recept za kremasti rižoto s parmezanom

0
Radiosarajevo.ba
Divan ručak za 30 minuta: Recept za kremasti rižoto s parmezanom
Foto:Shutterstock / Kremasti rižoto s parmezanom

Rižoto je uvijek dobra ideja. Ovo tradicionalno jelo italijanske kuhinje obuhvaća termičku obrade riže na temeljcu i vinu dok ista ne dosegne kremastu teksturu.

Riža će biti još finija i kremastija ako na kraju kuhanja dodate nešto naribanog sira parmezana.

Bolje rezultate dobit ćete ako kupite komad parmezana te ga svježe naribate na kuhani rižoto. Da bi rižoto bio kremast obavezno koristite rižu kratkog ili srednjeg zrna poput arboria koja ima više škroba ali i temeljac po izboru koji ste prethodno zagrijali.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Recept za današnji ručak može se jesti i na ovim visokim temperaturama

Recept za današnji ručak može se jesti i na ovim visokim temperaturama

Sastojci za kremasti rižoto s parmezanom:

750 ml povrtnog temeljca
225 g arborio riže
125 ml suhog bijelog vina
30 g svježe naribanog parmezana
20 ml maslinova ulja
20 g maslaca
2 žlice svježe nasjeckanog peršina
1 ljutika
1 češanj luka
1 žlica maslinova ulja
sol i biber po želji

Priprema kremastog rižota s parmezanom:

Zagrijte maslinovo ulje i maslac u velikoj tavi pa prepirajajte sitno nasjeckanu ljutiku. Pirjajte ljutiku dok ne omekša, otprilike oko pet minuta.

Dodajte i nasjeckani luk i pirjajte još oko pola minute.

Dodajte rižu u tavu, promiješajte sve zajedno i pustite da se tostira nekoliko minuta.

Podlijte rižu vinom. Kuhajte sve zajedno dok tekućina ne ispari.

Podlijte rižu s trećinom zagrijanog povrtnog temeljca. Kuhajte uz povremeno miješanje dok riža na upije svu tekućinu.

Ponovite postupak. Podlijevajte rižu dok ne upije svu pripremljenu tekućinu – za to će vam biti potrebno između 15 i 20 minuta.

Pazite prilikom termičke obrade da ne „raskuhate“ rižu. Rižoto je savršen kada je riža termički obrađena do kraja, ali još uvijek je „tvrda“ pod zubom.

Maknite rižu sa štednjaka, posolite je i poparite te umiješajte u nju naribani parmezan i odmah poslužite sa svježim peršinom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije