Znate li od čega je spravljena imitacija mesa jastoga za rižoto od plodova mora?

Radiosarajevo.ba
Znate li od čega je spravljena imitacija mesa jastoga za rižoto od plodova mora?
Foto: Instagram / Surumi u rižotu od morske hrane

Imitacija mesa škampa ili jastoga puno je jeftinija od pravih rakova i često je dobijemo u onim zamrznutim plodovima mora ili je nalazimo u posebnim pakiranjima pod nazivom - surimi.

Iako nije ukusna kao meso pravog raka, ona zna biti prilično fina u rižotima i tjesteninanma, a čak i u paniranoj varijanti.

No, što je to što zapravo jedemo, od čega je ta imitacija spravljena i kako se dobiva?

Imitacija mesa rakova je mješavina morske hrane

Ovo lažno meso može biti mješavina mekanih morskih plodova koji se često sastoje od aljaške kolje, pišmolja ili bakalarke.

Ponekad i velika kozica nađe svoj put u mješavinu.

Kako bi meso ribe imalo sličan okus i konzistenciju jastoga, proizvođači hrane od morskih plodova stavljaju ga kroz postupak poznat kao surimi.

Prema časopisu Chicago Tribune, riba se u potpunosti oguli, odstrane se kosti te se više puta opere. Nakon toga dodaju se druge stvari (poput šećera i soli) sve dok riba nije sve manje riba, a više - jastog, prenose 24sata.

Što se tiče imitacije jastoga, ono je sigurno puno jeftinije od pravog jastoga i može biti izvrsno za spravljanje, primjerice, umaka.

Nedostatak je, međutim, da premda ova lažna morska hrana može biti uvjerljiva, potrebno je puno vode da bi se to napravilo, a to može biti prilično rasipno.

Lažno jastogovo meso je puno češće na jelovnicima nego što to možda misliš

Postoji prilično dobra šansa da si barem jednom naručila ono za što si mislila da je pravi jastog, a zapravo si umjesto toga dobila imitaciju jastoga.

Prema izvještaju iz „Inside Editiona“, u nevjerojatnih 35 posto uzoraka iz 28 različitih restorana s morskom hranom širom Sjedinjenih Američkih Država pronašlo se lažno meso jastoga.

Lažno meso jastoga nalazilo se svugdje - od malih restorana s morskim plodovima pa sve do lanaca restorana, odnosno divova poput „Red Lobstera“! 

Kao što smo rekli, imitacija jastoga je puno jeftinija od pravog jastoga i neki će ljudi vjerojatno uživati u tome. Ali, sada si svjesna da ako na meniju piše "jastog" – to zapravo ne mora uvijek biti jastog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije