Dileme oko vulkanskog kraha (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Dileme oko vulkanskog kraha (VIDEO)
Satelitski snimak Evrope, 15. april 2010.

Novi satelitski snimci, koji pokazuju da oblak vulkanskog pepela nije prekrivao čitavu Veliku Britaniju, dokazuju da je zračni prostor iznad te zemlje bio zatvoren zbog lažnih razloga. Britanski zračni prostor bio je miran šest dana, dok je pola miliona Britanaca bilo zarobljeno na aerodromima širom svijeta, a aviokompanije su bilježile milionske gubitke. Procjenjuje se da je još 30 hiljada Britanaca onemogućeno da se vrate kućama.

Novi dokazi pokazuju da nije postojao veliki oblak preko cijele zemlje, a tamo gdje je prašina bila prisutna, bila je tako rijetka da nije predstavljala rizik. Satelitski snimci pokazuju da je nebo uglavnom bilo čisto, što neće iznenaditi one koji su bili svjedoci lijepog i sunčanog vremena tokom zabrane letenja, piše Daily Mail.

Letovi u Velikoj Britaniji u potpunosti su bili zaustavljeni 15. aprila jer je britanska kontrola leta slijedila UN-ove upute. Također svoju su odluku utemeljili na nekim meteorološkim predviđanjima da će vulkanska prašina obuhvatiti široko područje.

Međutim, nebo iznad Velike Britanije bilo je čisto i bez oblaka. Najnovije satelitske snimke pokazuju da je vulkanske prašine bilo samo u tragovima, piše britanski Daily Mail.

Prema tim podacima, zatvaranje aerodroma kako u Britaniji tako u većem dijelu Europe, bilo je isforsirano i bez pravovaljanih podataka.

"Sada je očito da na početku krize nismo imali dovoljno informacija", priznaje Jim McKenna, voditelj u Upravi za civilnu avijaciju.

Očigledno je na početku ove krize bilo nedostataka definitivnih podataka. Također je istina da je povremeno bilo gotovo nemoguće detektirati oblake pepela na snimkama, objasnio je McKenna.

Odluka Centra za kontrolu zračnog saobraćaja da zatvori zračni prostor nad Velikom Britanijom temeljila se na digitalnim snimkama Meteorološkog zavoda Velike Britanije koje su upućivale na veliki oblak prašine koji se širio jugoistočno od glečera Eyjafjallajokull.

Računarske snimke trebao je testirati njihov avion BAE 146, koji nije mogao da uzleti jer je bio u hangaru gdje se ga trebali prefarbati i bio je u funkciji tek zadnjeg dana suspenzije.

Maksimalna gustoća prašine iznosila je tek dvadeseti dio granice koju su odredili naučnici, britanska Vlada i proizvođači aviona.

Šef British Airwaysa Willie Walsh od samog početka smatrao je da je opća obustava zračnog saobraćaja bila pretjerana.

"Prema mom ličnom uvjerenju, avioni su mogli letjeti bez ikakvih problema", rekao je

Richard Branson, šef Virgin Atlantica, kaže kako nije postojala opasnost od letenja, javlja AFP. I on traži kompenzaciju od Vlade, u iznosu od najmanje 1,7 milijardi dolara. "Veliki dio odluke u prizemljenju aviona ovisio je o Vladi i smatramo kako bi upravo Vlada trebala kompenzirati gubitak industrije", rekao je Branson.

"Naši inžinjeri i svi stručnjaci rekli su nam da nije bilo opasnosti od letenja. Opasnost bi bila da smo letjeli na Island iznad vulkana'" rekao je Branson te dodao kako je postojalo mnogo prostora kroz koje su avioni mogli letjeti.

Inače, zbog navodne opasnosti otkazano je više od 100 hiljada letova što je aviokompanijama uzrokovalo finansijski gubitak veći od miljardu eura.

Aviokompanije pokušat će od vlasti uz pomoć satelitskih snimki izvući odštetu u vrijednosti desetaka miliona eura za gubitke koje su pretrpili tokom zastoja zračnog saobraćaja, a već su tražili pomoć EU da im se nadoknade gubici.

http://www.youtube.com/watch?v=KRftyPqunic

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije