Dijete se od cucle varalice treba odvići sa tri godine

Radiosarajevo.ba
Dijete se od cucle varalice treba odvići sa tri godine
Pixabay / Ilustracija
Neke bebe može da smiri samo cucla varalica, a roditelji zbog toga ne bi trebalo da budu zabrinuti, navodi se u posljednjem broju njemačkoga časopisa o porodičnom zdravlju "Junge Familie".

Ipak, ovu naviku bi trebalo prekinuti kada dijete napuni tri godine, a pedijatri preporučuju kako.

Njemački naučnici tvrde da su moderne anatomski napravljene cucle mnogo bolje za vilicu od prsta. Naime, sisanje palca može utjecati na razvoj zubića. Poznata je ortodontska anomalija pod nazivom "otvoreni zagriz".

Osim važnosti anatomskog oblika u izboru cucle, roditelji treba da znaju da je ne treba umakati u zaslađene sokove ili hranu, kako bi se spriječio nastanak karijesa mliječnih zuba.

Cucla varalica može da bude pomoć kod smirivanja djeteta do njegove treće godine, ali bi poslije toga tu naviku trebalo prekinuti, upozoravaju pedijatri. Odvikavanje od cucle treba da bude postupno.

Sa navršene tri godine dijete sasvim dobro govori, uživa u druženju s vršnjacima, pa u zanosu igre može satima da zaboravi na cuclu. Ako je tužno, umjesto da počne da sisa palac ili cuclu, svoja osjećanja će iskazati riječima, a to znači da mu cucla više ne mora biti najbolja utjeha.

U nekim zemljama djeca, pri odvikavanju, okače cuclu na posebno namijenjeno mjesto ili stablo. I dobra vila može da pomogne, ukoliko dijete koje je odbacilo cuclu nagradi malim poklonom.

Tjerati dijete da odjedanput prestane da je koristi nije pametan potez. Može biti i kontraproduktivno, smatraju njemački stručnjaci.

Trogodišnjaci su, na primjer, cijeli dan u stanju da budu bez cucle, ali prije spavanja ili u nekim posebnim prilikama ona će im i dalje biti potrebna i to im ne treba uskratiti, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije