Devet fascinantnih načina na koje se mijenja "zaljubljeno" tijelo

Radiosarajevo.ba
Devet fascinantnih načina na koje se mijenja "zaljubljeno" tijelo
Poznato je kako zaljubljen čovjek posebno zrači zadovoljstvom i srećom, no manje su poznate skrivene promjene koje se događaju s našim tijelom.

Zaljubljenost naime ne aktivira samo "leptiriće" u stomaku ona djeluje bolje od tabletica na bolove, zaslađuje okus hrane i usporava čak otkucaje srca.

Donosimo deset doista fascinantnih promjena u tijelu aktiviranih zaljubljenošću:

1. Mozak mijenja aktivnosti u dijeliću sekunde

Ljubav na prvi pogled nam najčešće zvuči kao klišej ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, no u prilog vjerodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja ide najnovije istraživanje. Naime ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osjećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

2. Srce usporava ritam

Zaljubljenost utječe na razinu hormona, čega su rezultat usporavajući krvni tlak i otkucaji srca.

3. Gubimo san

Rezultati istraživanja pokazali su da čovjek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tomu je razmišlajnje o voljenoj osobi koje nas održava budnima.

4. Bolovi u tijelu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje djeluju lijekovi protiv bolova.

5. Postajemo senilni

Tokom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira memoriju pamćenja. Rezultat je osjećaj odsutnosti i zaboravnost.

6. Aktivira se ljubomora

Situacije u kojima se ne možete kontrolirati kada svog voljenog vidite u razgovoru s drugom ženom ptrve su naznake prave zaljubljenosti. Naime dokazano je kako ljubav utječe na naš osjećaj zaštite voljene osobe, ili drugim riječima ona aktivira ljubomoru.

7. Hrana postaje slađa

Tokom istraživanja u kojem su sudjelovali zaljubljeni studenti zadatak im je bio kušati različite namirnice i ocijeniti njihov okus. Rezultati su bili posve neočekivani, naime svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak okus.

8. Gubimo koncentraciju

Nesvjesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne vještine, naime jedno istraživanje je pokazalo kako smo tokom zaljubljenosti slabo usredotočeni za obavljanje zadataka.

9. Glas postaje viši i tanji

Tokom komuniciranja s muškarcem prema kojem gaji osjećaje ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije