Dermatolozi su ludi za ovim prirodnim, moćnim sastojkom za njegu kože, a mnogi ga zapostavljaju

0
Radiosarajevo.ba
Dermatolozi su ludi za ovim prirodnim, moćnim sastojkom za njegu kože, a mnogi ga zapostavljaju
Foto: Pexels / Ilustracija / Njega kože

I dok je većina žena već isprobala vitamin C i retinol, odnosno oblik vitamina A, u svojoj rutini njege kože, jedan drugi vitamin je prilično zapostavljen, iako vrlo moćan i efikasan.

Vitamin E je snažan antioksidans koji hidrira i umiruje kožu i donosi joj mnoštvo benefita. Najčešće ga možemo pronaći u hidratantnim kremama, serumima i u obliku specijalnih kapsula koje mogu da se primene lokalno.

Vitamin E je antioksidans koji se zapravo prirodno proizvodi u našoj koži, kaže direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja Mount Sinai Hospital's Department of Dermatology. Ali, također ćete ga vidjeti navedenog kao sastojak u mnogim proizvodima za njegu kože, gdje služi kao sastojak koji štiti kožu od oštećenja koja nastaju zbog UV zračenja i zagađenja.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Najveća prednost vitamina E je zaštita od slobodnih radikala u okolini, koji vremenom ubrzavaju starenje i čine kožu podložniju različitim problemima. Ovaj sastojak pomaže u neutralisanju efekata zagađenja i UV zračenja i samim tim štite vaše lice.

Ujedno, vitamin E stimuliše cirkulaciju i povećava proizvodnju kolagena, umiruje iritaciju i doprinosi ravnoteži u proizvodnji prirodnih ulja na koži. Također, pomaže u rehidrataciji suhe kože tako što joj omogućava dugotrajno zadržavanje vlage između ćelija kože, mnogo duže nego kada ne koristite takav sastojak.

Vitamin E može da pomogne u poboljšanju i jačanju zaštitne barijere vaše kože, te da smiri iritirana i osetljiva mjesta, piše Žena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije