Depresija dovodi do poremećaja u prehrani

Radiosarajevo.ba
Depresija dovodi do poremećaja u prehrani

Tinejdžeri koji pate i od najblažih oblika depresije kasnije u životu razvijaju različite zdravstvene probleme, kao što su poremećaji u prehrani, anksioznost i teži oblici depresije.

Ovo su rezultati istraživanja na Univerzitetu Columbia koje je provedeno na 750 ljudi. Oni su prvo ispitivani kao tinejdžeri stari od 14 do 16 godina, a potom i kao odrasle osobe. Osam posto njih patilo je od blažih oblika depresije u tinejdžerskoj dobi. Kada su ušli u dvadesete i tridesete godine života, rizik od jačih oblika depresije te ostalih poremećaja kod njih je bio čak četiri puta veći nego kod onih tinejdžera koji nisu patili ni od kakvog oblika depresije.

Također, depresivni tinejdžeri su imali i dva i po puta veći rizik od poremećaja u prehrani, kao što su bulimija i anoreksija.

Naučnici kažu da se pod depresijom obično podrazumijeva loše opće stanje osobe koje traje dulje od dvije sedmice, a popraćeno je osjećajem tuge, slabljenjem koncentracije, slabljenjem interesa za bilo kakve aktivnosti te problemima sa snom.

tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije