Djeca mlađih i starijih očeva razvijaju bolje socijalne vještine

Radiosarajevo.ba
Djeca mlađih i starijih očeva razvijaju bolje socijalne vještine
Pixabay / Ilustracija
Naučnici su u svojim studijama desetljećima istraživali utjecaj na zdravlje i razvoj djeteta godine majke prilikom rođenja, no u posljednje vrijeme počeli su proučavati i utjecaj očeva.

U studiji objavljenoj prije nekoliko dana u časopisu Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry piše da djeca, čiji su očevi bili mlađi od 25 ili stariji od 51 godinu kada su ih dobili, imaju puno bolje razvijene socijalne vještine, od djece kod kojih su očevi srednje životne dobi.

Studija je analizirala podatke skupljene na više od 15.000 parova blizanaca u Velikoj Britaniji.

Daljnja analiza u sklopu ove studije ukazala je da je društveni razvoj prvenstveno kontroliran genetskim faktorima. Značajno je da su i ti učinci genetskog naslijeđa sve dominantniji kako su se povećavale godine oca.

"Povećani učinak genetskih faktora koje je moguće uočiti u potomcima starijih očeva, ali ne i vrlo mladih, sugerira da postoje mehanizmi koji kotroliraju te faktore u različitim krajnostima kada govorimo o godinama očeva", objašnjava dr. Magdalena Janecka, voditeljica studije, prenosi Der Standard.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije