Đavolja torta: Toliko je ukusna da mnogi tvrde da je moćna kao grijeh

Radiosarajevo.ba
Đavolja torta: Toliko je ukusna da mnogi tvrde da je moćna kao grijeh
Foto: Foodnetwork.ca / Đavolova ili grešna torta

Razlikuje se od uobičajene čokoladne torte po tome što sadržali veću količinu čokolade, nekad čak i dvostruko.

"Devil's Food Cake" - "đavolova" ili "grešna" torta je vrlo čokoladna poslastica, napravljena od nekoliko slojeva (najčešće dva ili tri) veoma sočnog, ali istovremeno i vazdušastog biskvita i savršeno kremastog čokoladnog krema. Tipično je američka torta, nastala početkom 20. vijeka u SAD-u, a recept je prvi put objavljen 1902. godine u knjizi "Mrs. Rorer's New Cook book", piše natanjiru.com.

Od kad je recept za ovu tortu počeo da se pojavljuje u američkim kuvarima do danas, prošao je kroz razne faze i varijacije. "Devil's Food" se razlikovala od uobičajene čokoladne torte po tome što je u sebi sadržala veću količinu čokolade, nekad čak i dvostruko, pišu Vijesti.me.

Sastojci:

Za biskvite:

65g kakao praha (gorkog)

190g brašna

1/2 kašičice soli

kašičica sode bikarbone

1/4 kašičice praška za pecivo

120ml kafe

120ml mlijeka

115g putera sobne temperature

250g šećera

2 jaja sobne temperature

Za čokoladni krem:

280g čokolade (preko 45% kakao djelova)

120ml slatke pavlake/vrhnja (ili vode)

170g putera

Postupak:

Biskviti

Rernu zagrijte na 175°C. Tepsiju prečnika 23cm premažite puterom, a dno prekrijte papirom za pečenje. Prosijte zajedno brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu i so. Spojite u šolji kafu i mlijeko. Jaja uspite u zasebnu posudu, da bi vam bilo lakše da ih dodate smjesi dok mutite.

U činiju za mućenje stavite omekšali puter i šećer. Mutite mikserom oko 5 minuta, dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Dodajite jedno po jedno jaje, ali tako da prethodno bude dobro sjedinjeno sa puterom i šećerom. Dok mutite najslabijom jačinom miksera, dodajte polovinu prosijanih suvih sastojaka. Zatim dodajte kafu i mlijeko, a na kraju, ostatak suvih sastojaka.

Podijelite smjesu u dvije tepsije i stavite da se peku. Ako imate samo jednu, onda je kutlačom podijelite na dva jednaka dijela. Pecite oko 25-30 minuta, na 175°C bez ventilatora. Ponovite postupak sa smjesom za drugu koru.Ostavite ih da se sasvim ohlade prije premazivanja čokoladnim kremom.

Čokoladni krem

Isjeckajte čokoladu i zajedno sa slatkom pavlakom stavite da se istope na pari. Miješajte povremeno dok se sasvim ne istopi i sklonite sa šerpe sa vodom. Ubacite na kockice narezan puter i miješajte lagano dok se sasvim ne istopi. Krem ostavite da se ohladi dok ne bude takve teksture da se može fino premazivati.

Oblikovanje torte

Nešto više od jedne trećine krema premažite preko prvog, a zatim na njega pažljivo spustite i drugi biskvit. Ostatak krema premažite preko i sa strana torte. Ne morate se truditi da krem bude savršeno ravan, čar može biti u tome da izgleda "zamazano". A možte se portuditi i da, kao na fotogradiji, napravite ružice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije