Dan žena: Šest poklona učiteljici za 8. mart uz koje će djeca nešto pametno naučiti

0
Radiosarajevo.ba
Dan žena: Šest poklona učiteljici za 8. mart uz koje će djeca nešto pametno naučiti
Foto: Pixabay.com / Poklon

Svakog 8. marta učiteljice se vraćaju kući punih ruku saksija, pijačnih parfema i bombonjera. Kakvu poruku šaljemo djeci kada pokazujemo da je to jedino što može da obraduje jednu obrazovanu ženu?

Poklon učiteljici za osmi mart jedno je od onih delikatnih pitanja prema kojima svaki roditelj ima različit stav. Neki će poslušati uobičajene molbe učiteljica i neće ništa kupiti, drugi će se po automatizmu opremiti cvijećem u svježem, plastičnom ili ukorijenjenom stanju, neki će se udružiti sa još nekoliko roditelja i uzeti malo ozbiljniji poklon, a u mnogim odjeljenjima organizovat će se kupovina zajedničkog poklona.

Ako već, uprkos njenim molbama, odlučimo da učiteljici poklonimo nešto za 8. mart, trebalo bi da taj poklon posmatramo kao priliku da djeca nauče nešto o darivanju. Poklon govori o tome šta mislimo o nekoj osobi i šta smatramo vrijednim. Zbog toga bi učiteljici trebalo da poklonimo nešto što želimo da i naša djeca smatraju vrijednim, piše portal Detinjarije.com.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Knjiga

Ukoliko raspolažete manjim iznosom, to može biti neka knjiga sa temom iz popularne nauke, psihologije ili pedagogije. Ako knjigu kupuje cijelo odjeljenje, dobar izbor je monografija o vašem gradu, istorija umjetnosti, enciklopedija prirode, knjiga o velikim naučnicima ili otkrićima.

Pretplata na časopis

Cvijeće, baloni i nasmijana lica: Atmosfera u Sarajevu uoči Međunarodnog dana žena

Cvijeće, baloni i nasmijana lica: Atmosfera u Sarajevu uoči Međunarodnog dana žena

U obzir dolaze časopisi kao što su Nacionalna geografija, Popularna nauka ili neki drugi sličan časopis koji će učiteljica rado listati sa svojim učenicima.

Jednodnevni izlet

Iskustva nas, kažu psiholozi, čine sretnijim nego materijalne stvari. Zbog toga će turistička tura sa obilaskom  kuturnih ili prirodnih znamenitosti biti poklon koji će učiteljici sigurno ostati u lijepom sjećanju. Vodite računa da učiteljica može da bira termin u kome će ovaj poklon iskoristiti.

Karte za pozorište ili koncert

Odlazak u pozorište na popularnu predstavu ili na koncert o kome svi pričaju takođe će biti sjajna uspomena. Raspitajte se koliko košta sezonska karta za filharmoniju ili komplet karata za pozorišni, filmski ili neki festival u vašem gradu.

Novac za humanitarne svrhe

Zašto ne biste prikupili novac koji će učiteljica sa odjeljenjem donirati u humanitarne svrhe? Nema boljeg načina da djeca uče o davanju i plemenitosti nego kroz lično iskustvo, a čitava akcija, od odlučivanja kome će novac biti uručen do samog čina predaje pomoći, predstavljaće dobar model za buduće navike učenika.

Nastavno sredstvo

Saznajte da li učiteljica priželjkuje neko savremeno učilo koje bi joj posao učinilo lakšim i zanimljivijim? Interaktivna geografska karta, projektor, muzički uređaj, bijela ploča za pisanje, zidni planer rada – samo su neki od mogućih prijedloga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije