Da li vam je stomak prevelik za građu tijela? Otkrijte pomoću ovoga

0
Radiosarajevo.ba
Da li vam je stomak prevelik za građu tijela? Otkrijte pomoću ovoga
Foto: Wikipedia / Ilustracija

Specijalistica za gubitak težine Sali Norton tvrdi da masnoće koje se nalaze oko struka više govore o zdravlju nego težina. Čovjek može da bude normalne kilaže, a da ima istaknuti pivski stomak koji upozorava na rizik od dijabetesa ili srčanih bolesti.

Ali, zdravstveno gledajući svakako je bolje imati bujnu stražnjicu i oblik tijela poput kruške nego biti poput jabuke. Možete vrlo lako saznati kakve ste građe i kako vam je masno tkivo raspoređeno, samo morate izračunati razmjeru struka i bokova.

Razmjera struka je malo iznad pupka i mjeri se na najužem delu. Najjednostavnije ga je odrediti tako da se nagnemo na jednu stranu i odredimo mjesto gde dolazi do preklapanja.

Bokovi se mjere na najširem dijelu, oko stražnjice. Vrijednosti koje ste dobili mjerenjem podijelite i dobićete razmjeru struka i bokova.

Veliki stomak je pokazatelj viška masti u jetri i oko drugih unutrašnjih organa, a povezan je i s metaboličkim sindromom. Može da uzrokuje razne probleme poput visokog krvnog pritiska, masne bolesti jetre i dijabetesa tipa 2 što otkriva sklonost srčanim i moždanim udarima.

Nažalost, naučnici još uvijek ne znaju zašto se masnoće talože na različite načine kod ljudi.

Najbolje je da izbacite hranu bogatu prerađenim šećerom i povećate unos povrća i cjelovitih žitarica. Uz to je preporučljivo da vježbate. Ali nikako se ne treba nervirati zbog svoje težine jer kako biste uspeli u svom cilju i um treba da bude u vrhunskoj formi.

Kada sve to uravnotežite, kilogrami će se topiti i jedino ćete brinuti oko kupovine nove odjeće, piše magazin.novosoti.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije