Da li tokom velikih vrućina treba otvoriti ili zatvoriti prozore? Evo šta kažu stručnjaci

0
Radiosarajevo.ba
Da li tokom velikih vrućina treba otvoriti ili zatvoriti prozore? Evo šta kažu stručnjaci
Foto: Pexels / Da li vi otvarate ili zatvarate prozore kad je toplotni val?

Kada ljetne vrućine dostignu vrhunac, u našim domovima može postati neprijatno vruće, posebno noću. Postaje primamljivo otvoriti prozore da uđe svjež vazduh, ali da li to treba da uradimo?

Amin Al-Habaibeh, profesor na Univerzitetu Nottingham Trent, rekao je za Independent da vrućina uglavnom dolazi od sunčevog zračenja i toplog vazduha. Važno je izbjeći efekat staklene bašte jer to povećava temperaturu u kući.

Dakle, ako imate zatvorenu lođu, balkon ili zimsku baštu, važno je da prozori budu otvoreni tokom dana i idealno je izolovati taj prostor od ostatka kuće. Ukratko, Al-Habaibeh kaže da odgovor na pitanje da li treba da držimo prozore otvorene zavisi od tipa kuće i spoljne temperature.

Borac golovima Lukića slavio protiv Slobode prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone

Borac golovima Lukića slavio protiv Slobode prvu prvenstvenu pobjedu ove sezone

"Otvorite prozore kada temperatura u kući postane viša nego napolju. U suprotnom, držite ih zatvorene", napominje on, piše Krstarica.

Psihologinja Lindsey Browning se slaže da je bolje držati prozore zatvorene: "Ne želite da spoljni vazduh ulazi u dom i grije ga. Ali kada sunce zađe, spoljašnji vazduh će početi da se hladi. U ovom trenutku, odlična je ideja da otvorite prozore kako biste pustili povjetarac u spavaću sobu, pomogli joj da se ohladi i osigura neophodnu cirkulaciju vazduha."

Zaštitite sobe okrenute suncu od vrućine spuštanjem roletni i navlačenjem zavjesa tokom dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije