Da li se znojite odmah nakon tuširanja? Evo kako to možete spriječiti

1
Radiosarajevo.ba
Da li se znojite odmah nakon tuširanja? Evo kako to možete spriječiti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Da li se znojite odmah nakon dugog i osvježavajućeg tuširanja? Iako ovo može djelovati kontraproduktivno i smetajuće, ne brinite. 

Kada se tuširate vrućom vodom, topla para iz vode povećavaju temperaturu i vlažnost u kupatilu. To pak dovodi do povećanja vaše tjelesne temperature, što rezultira znojenjem.

Iako možda mislite da trljanje peškira od kožu odmah nakon kupanja može spriječiti znojenje, to može imati suprotan efekat. Toplota koja nastaje trenjem prilikom trljanja ručnika može vas dodatno zagrijati i izazvati veće znojenje.

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

U nesreći kod Dervente smrtno stradao dječak iz FK Tekstilac: Išao na utakmicu voljenog kluba

Da biste spriječili znojenje odmah nakon tuširanja, postepeno smanjite temperaturu vode od vruće do tople, pa zatim na hladnu s intervalom od deset sekundi. Na kraju, to pomaže vašem tijelu da se prilagodi nižoj okolnoj temperaturi u kupatilu.

Također, posljednje isperite vlasište hladnom vodom. To ne samo da će spriječiti znojenje, već će vašoj kosi dati glađu teksturu. Obratite pažnju da vaše kupatilo bude dobro provjetreno.

Vaše tijelo se znoji kako bi regulisalo tjelesnu temperaturu, koja može porasti zbog različitih faktora kao što su visoke temperature u okolini, vježbanje, povišena temperatura zbog bolesti itd. Dakle, kada se znojite, vaše tijelo još uvijek pokušava kontrolisati tjelesnu temperaturu. U tom trenutku nije preporučljivo tuširati se jer to izaziva naglu promjenu tjelesne temperature, što nije dobro za vaše opšte zdravlje.

Umjesto toga, bolje je sačekati da se znoj ispari s vašeg tijela, a zatim se istuširati vodom normalne temperature, piše Skinkraft.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije