Da bi bilo lakše na poslu: Koliko pauza trebamo i kada ih treba uzeti

Radiosarajevo.ba
Da bi bilo lakše na poslu: Koliko pauza trebamo i kada ih treba uzeti
Foto: Pixabay / Ilustracija

Postoji li idealno vrijeme kada biste trebali napraviti predah na poslu? Upravo na to pitanje pokušali su odgovoriti psiholozi s Baylor Sveučilišta koji su promatrali 95 radnika tokom radne sedmice te dokumentirali i ocjenjivali svaku opauzu koju su uzeli.

Pauzu su pri tome definirali kao bilo koje vrijeme, formalno ili neformalno, tokom radnog dana, u kojem relevantni radni zadaci nisu potrebni ili očekivani, uključujući, ali ne i ograničavajući, pauzu za ručak, kafu, pregledavanje privatnog maila ili druženje s ostalim kolegama, ali ne i pauze koje uključuju odlazak u WC.

Naučnici su na taj način prikupili 959 izvještaja, koji su pokazali da osobe imaju u prosjeku dvije pauze dnevno. A bit onoga što su otkrili saželi su u sljedeće točke:

1. Sredina jutra najbolje je vrijeme za predah

Umjesto sprinta kroz prijepodnevni rad, bolje se nagradite ležernim ručkom koji će vam vratiti energiju, koncentraciju i motivaciju. Sudionici istraživanja izvijestili su da imaju više zdravstvenih problema te da im je lošije ako predah uzmu kasnije.

2. Napravite nešto u čemu ćete uživati

Ako radite na dodijeljenom zadatku, a niste uzeli predah, u redu je da se 'pozabavite' s aktivnošću povezanom s poslom, sve dok je riječ o nečemu što ste sami odabrali i u čemu uživate.

3. Bolji odmor = bolje zdravlje = bolja pozicija na poslu

Radnici koji uzmu ugodnu pauzu sredinom jutra manje se žale na bolove u tijelu, primjerice na glavobolju, naprezanje očiju ili bol u leđima, jer rjeđe pate od sagorijevanja, ali i prijavljuju veću razinu zadovoljstva poslom.

4. Bitan je broj

Radnici koji uzimaju kraće, ali češće pauze, imaju više energije i motiviraniji su od kolega koji čuvaju svoju pauzu za jedan dulji predah. Ipak, naučnici nisu identificirali nikakvu čarobnu dužinu vremena idealnog za pauzu, piše Business Insider, javlja 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije