Cvijet koji je otporan i na ekstremne vrućine: Traje godinama, a cvjeta sve do jeseni

0
Radiosarajevo.ba
Cvijet koji je otporan i na ekstremne vrućine: Traje godinama, a cvjeta sve do jeseni
Foto: Pixabay / Carevo oko

Carevo oko (Coreopsis) u prirodi raste u dolinama i suhim ravnicama Sjeverne Amerike. Spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Ova je trajnica idealna biljka za svaki vrt jer nije zahtjevna, odgovara joj svako vrtno tlo, otporna je na sušu, voli vrućinu i direktnu sunčevu svjetlost, a cvjeta od ljeta pa sve do prvih dana jeseni.

Raste u obliku grma, ovisno o sorti od 30 pa sve do 120 cm. Listovi su tamnozeleni, perasto sastavljeni. Cvjetovi su najčešće žarkožute boje dvostruki ili jednostruki. Razmnožava se sjemenom koje sijemo na otvorenome, na željeno mjesto u vrtu u proljeće. Mlade biljčice presađujemo na razmak od 20 cm.

Coreopsis voli osunčano mjesto u vrtu i propusno tlo. Kad se prilagodi uvjetima u vrtu, traje godinama. Cvatnja se može produžiti ako se uklanjaju ocvali cvjetovi. Svake treće godine grmove bi trebalo podijeliti i ostaviti najsnažnije, kako bi se pomladili.

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Više sorte Coreopsisa sade se u pozadinu gredice ili se uzgajaju za rez. Niže sorte sade se na krajeve gredica, piše Living.hr.

Primjena: Više sorte za sadnju u pozadini na gredicama i za rez, niže sorte za obrube gredica.

Napomena: Otporna je na sušu i može preživjeti s vrlo malo vode, ali je svakog proljeća potrebno oko grmova staviti tanak sloj komposta kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova.

Carevo oko
Foto: Pixabay: Carevo oko

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije