Kako da muškatle izgledaju zdravo i bujno: Trik vrtlara uz koji će cvjetati sve do kasne jeseni

0
Radiosarajevo.ba
Kako da muškatle izgledaju zdravo i bujno: Trik vrtlara uz koji će cvjetati sve do kasne jeseni
Foto:Pixabay / Pelargonije / Muškatle

Muškatle su biljke koje ne zahtijevaju puno brige. Svojim bujnim rastom i raskošnim cvjetovima čak i najneiskusnijim vrtlarima amaterima pruža pravi osjećaj postignuća, sve dok se slijedi nekoliko jednostavnih pravila.

Stručnjaci iz Pelargonium for Europe dijele svoje znanje o njezi muškatli kako bi ova prekrasna južnoafrička biljka cvjetala u punom sjaju od maja do jeseni.

Muškatle najbolje uspijevaju kada se mogu slobodno razvijati. Žardinjere bi stoga trebale biti najmanje 18 cm visoke, a kada se kombiniraju prilikom sadnje, udaljenost između susjednih biljaka trebala bi biti barem 20 cm.

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Intervju | Sergej Barbarez: Ne odričem se Džeke i Pjanića, želim graditi tim i na mladim igračima

Muškatle vole sunce. Što više svjetlosti dobivaju, to su njihovi cvjetovi raskošniji i intenzivnije boje. Idealno mjesto je na suncu, odnosno u polusjeni. Muškatle također bez problema podnose puno popodnevno sunce. Ali zato sjeverni balkon nije prikladno okruženje, piše Living.hr.

Savjet: Muškatle rastu prema suncu. Ako želite prekrasne biljke sa svake strane, zarotirajte muškatle koje se nalaze u posudi za cvijeće za 90 stepeni svake sedmice kako bi dobile dovoljno svjetla sa svake strane.

Kada pada kiša, nemojte samo prestati zalijevati. Posebno kada se radi o bujnim biljkama, jer im je lišće ponekad toliko gusto da kišnica uopće ne dopire do tla. Ako niste sigurni, oprezno zabodite prst u zemlju. Ako se čini suhom što dublje idete, zalijte ga.

Pelargonija / Muškatla
Foto: Vrtlarica: Pelargonija / Muškatla

Ako ne želite zalijevati svaki dan, odaberite žardinjere s rezervoarima vode. Balkonska posuda veličine jedan metar ima kapacitet skladištenja oko 10 litara. Pokazatelj razine vode pokazuje količinu dostupne vode.

Kao takozvane 'gladne' biljke, muškatle imaju visoku potrebu za hranjivim tvarima pa je gnojidba presudna za zdrave, prekrasne biljke. Ako koristite visokokvalitetni, prethodno obogaćeni kompost za posude za cvijeće, to će zadovoljiti potrebe biljaka u prvih nekoliko tjedana.

Nakon toga, hranjive tvari u kompostu će se iscrpiti i morat ćete primijeniti mineralno gnojivo. Možete ili redovnoo obogaćivati vodu s komercijalnim tekućim gnojivom za cvjetnice ili muškatle, ili upotrijebiti prikladno gnojivo sa sporim otpuštanjem.

Ruže penjačice teško je uzgojiti: Donosimo tri trika uz koje će godinama biti najljepši ukras

Ruže penjačice teško je uzgojiti: Donosimo tri trika uz koje će godinama biti najljepši ukras

Specijalizirane trgovine i vrtni centri prodaju proizvode koji će osigurati dovoljno hranjivih tvari za do 9 mjeseci.

Savjet: Talog kave izvrsno je jeftino, prirodno gnojivo za muškatle jer sadrži pravu kombinaciju kalija, dušika i fosfora. Ili otopite malu količinu kave u vodi jednom tjedno – jedna kašika dovoljna je za 10 litara vode – ili talog kave osušite i pažljivo umiješajte u zemlju oko korijenja biljaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije