Cvijeće i feng shui: Ova egzotična ljepotica je magnet za sreću

1
Radiosarajevo.ba
Cvijeće i feng shui: Ova egzotična ljepotica je magnet za sreću
Foto: Moj Vrt / Postoje određena feng shui pravila za ovu sretnu biljku

Biljke u prostor donose posebnu energiju, što zna svako ko ih njeguje, ali neke se izdvajaju i po svojim feng shui svojstvima. Jedna od njih je klivija – sobna biljka s mesnatim i velikim zelenim listovima i čarobnim cvijetom, najčešće narančaste boje.

Cvjeta jednom godišnje, najčešće u proljeće, a njen cvijet je u obliku trubice koji biljci daje posebnu egzotičnu ljepotu.

Kada procvjeta, mnogi kažu da to znači da u vašu kuću uskoro stižu dobre vijesti.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Saobraćajna nesreća u Sarajevu: Golfom udario dijete na biciklu

Međutim, da bi klivija uopće procvjetala, potrebna je adekvatna njega. Odgovara joj sjeverna strana u kući, a nikako je ne treba izlagati jakim sunčevim zrakama. Odgovara joj sobna temperatura, a ne treba je zimi držati na temperaturi nižoj od 10 stepeni.

Biljka se zalijeva po potrebi, uopće nije zahtjevna. Zimi se zalijeva na oko 20 dana, dok je tokom ljeta i proljeća treba zalijevati češće.

Prihranjuje se tekućim gnojivom od marta do septembra, kao i u februaru kada se formiraju cvjetni pupoljci.

Mlade klivije se presađuju svake godine na proljeće, kad stane cvjetanje, u veću teglu. Klivija se može razmnožavati dijeljenjem velikih biljaka, odnosno, odvajanjem mladica nakon cvjetanja, a može se razmnožiti i sjemenom.

Klivija zauzima svoje mjesto u istočnoj filozofiji feng shui. Smatra se da je njena aura dragocjena i posebna i da zrači nevjerojatnom energijom. Postoje određena feng shui pravila za ovu sretnu biljku.

Kliviju ne treba stavljati u spavaću sobu, jaka energija cvijeta može utjecati na snove i uzrokovati nesanicu.

Biljka je idealna opcija za uređenje dnevnog boravka i kancelarije. U ovim prostorijama imat će blagotvoran utjecaj na okolinu i eliminirati negativnosti.

A ako stavite nekoliko novčića u njenu teglu, vjeruje se da može privući prosperitet u kuću i poboljšati obiteljsko blagostanje.

Ako je cvijet prestao cvjetati ili se iznenada osušio, prema feng shuiju, to može ukazivati na troškove, negativne promjene i gubitke, piše Atma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije