Čudotvorni sastojak: Uklanja plijesan, izbjeljuje veš, dezinficira cijeli dom i još mnogo toga

0
Radiosarajevo.ba
Čudotvorni sastojak: Uklanja plijesan, izbjeljuje veš, dezinficira cijeli dom i još mnogo toga
Foto: Unsplash / Ilustracija

Osim što je jeftin, hidrogen je i vrlo učinkovit resurs koji bi trebalo imati svako kućanstvo.

Uz pomoć otopine vodikovog peroksida (vodika) ili hidrogena ne samo da se mogu dezinficirati rane, već se može koristiti na toliko različitih i korisnih načina. Donosimo vam nekoliko načina na koje možete koristiti hidrogen u svom kućanstvu.

Očistite bakterije iz voća i povrća

Jedan od najboljih načina za uklanjanje nekih mikroorganizama koji uzrokuju bolesti s kore voća i povrća je tri posto hidrogena. Napravite mješavinu jednakih količina vode i ovog hidrogena i potopite voće i povrće. Ostavite da djeluje 10 minuta, zatim isperite čistom vodom.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Za ispiranje usta

Mnoge vodice za ispiranje usta sadrže vodik. Pa zašto ga ne iskoristiti u tu svrhu kad je jeftiniji? Pomiješajte jednake količine tropostotnog hidrogena i vode i koristite istu tekućinu za ispiranje usta kao i onu iz trgovine. Osim dezinfekcije, još jedna prednost je što će vam malo izbijeliti zube.

Ogledalo bez mrlja

Kad vam ponestane sredstva za čišćenje stakla, upotrijebite hidrogen. Uzmite ubrus, poprskajte ga s tri posto vodikovog peroksida i izribajte ogledalo. Uklonit će sve mrlje, pa i one najtvrdokornije, a ogledalo će zasjati kao novo.

Ilustracija / Čišćenje ogledala

Dezinficirajte dječje igračke

Nema potrebe kupovati skupe maramice za dezinfekciju. Isti učinak postići ćete i ako dječje igračke poprskate vodikovim peroksidom. Nije toksičan i uklonit će bakterije i viruse koji mogu uzrokovati infekcije i bolesti.

Izbjeljuje ​​požutjeli veš

Bijele krpe, stolnjaci, čarape i majice s vremenom poprime žućkastu boju. Vratite im bjelinu i sjaj tako da umjesto izbjeljivača za tkanine ulijete pola šoljice hidrogena u ciklus ispiranja. Dobit ćete isti učinak za manje novca.

Osvježite spužvice

Kuhinjske spužve nakon dužeg korištenja poprimaju neugodan miris i mijenjaju boju. Hidrogen se smatra jednim od najsigurnijih sredstava za dezinfekciju. Namočite spužve u mješavinu jednakih količina hidrogena i vode, ostavite ih da malo odstoje, a zatim ih isperite vodom. Ako nakon toga ostane neugodan miris, vrijeme je da ih bacite.

Uklonite tragove znoja

Imate problem s mrljama od znoja na majicama i košuljama? Isprobajte sljedeći trik: pomiješajte kašiku tekućeg deterdženta za pranje posuđa i dvije kašike hidrogena, nanesite na mrlju i ostavite sat vremena. Nakon toga operite tkaninu kao i obično.

Očistite frižider

Kada pospremate frižider, izvadite svu hranu iz njega, pa pošpricajte hidrogenom. Ostavite da djeluje 15 do 20 minuta, zatim obrišite čistom spužvom. Lako ćete ukloniti mrlje, a nestat će i neugodni mirisi. Isto možete učiniti i s mašinom za suđe, piše Krstarica

Zamijenite omekšivač: Dodajte tri kapi ovoga za dugotrajni miris i mekoću odjeće

Zamijenite omekšivač: Dodajte tri kapi ovoga za dugotrajni miris i mekoću odjeće

Uklonite mrlje od krvi

Ako se prilikom sjeckanja povrća u kuhinji porežete i okrvavite majicu ili dijete padne i ogrebe koljeno te zamrlja svoje hlače, mrlju od krvi lako ćete ukloniti hidrogenom. Izlijte ga izravno na mrlju, ostavite nekoliko minuta i na kraju isperite hladnom vodom.

Uklonite plijesan

Kao što je već spomenuto, vodik ubija bakterije, ali također uklanja gljivice poput plijesni. Stoga zgrabite bocu hidrogena i poprskajte svoje kupatilo, podove, zidove, pa čak i zavjesu za tuširanje, prenosi Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije