Čudotvorni čaj od mente: Jača imunitet i oslobađa od stresa

Radiosarajevo.ba
Čudotvorni čaj od mente: Jača imunitet i oslobađa od stresa
Osim što je čaj mente savršenog ukusa, pogotovo ako se pomiješa sa sokom od limuna, menta je biljka koja se upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji.

Ljekoviti dijelovi metvice su list ili stabljika s listovima i cvijetom, a na tržištu možemo naći zelenu, crnu i bijelu mentu.

Čaj od mente, poznat još i kao čaj od nane, dobar je u sprječavanju bolesti desni i lošeg zadaha, a pored ovog ima i veoma široku primjenu kada je riječ o zdravstvenim tegobama.

Čaj od mene dobar je u borbi protiv mučnine i smanjuje želučanu bol, bolova u stomaku, proljeva, te djeluje kao sredstvo protiv nadimanja. 

Jača imunološki sustav

Čaj od mente koristi se i kod prehlade i gripe, jer je on pun kalcija, vitamina B i kalija, koji mogu dati poticaj imunološkom sustavu, a neki tvrde kako ispijanje čaja od mente može pomoći i kod astme.

Oslobađa od stresa

Čaj od mente oslobađa i od stresa, ali i sprječava nesanicu.

Ostale pogodnosti

Čaj od mente pomaže u suzbijanju apetita, što je korisno za one koji pokušavaju izgubiti na težini. Drugi su sigurni kako menta smanjuje nelagodu kod glavobolje ili migrene.

Mjere opreza

Konzumiranje čaja od mente se ne preporučuje trudnicama, jer može uzrokovati opuštanje maternice što može povećati rizik od pobačaja, također se ne preporučuje ženama koje doje jer može biti opasan za dojenčad. Ako imate alergiju na mentol, trebali biste izbjegavati čaj od mente.

Pretjerana količina čaja od mente može uzrokovati nuspojave kao što su grčevi, proljev, pospanost, bol u mišićima, spori otkucaji srca i drhtanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije