Čudesna francuska torta najbolji je način da iskoristite višak bjelanaca

2
Radiosarajevo.ba
Čudesna francuska torta najbolji je način da iskoristite višak bjelanaca
Foto: Shutterstock / Francuska torta

Što s bjelanjcima koji su vam ostanu kao višak? Šta god da vas muči - a čak i ako vas ništa od toga ne muči, imamo super prijedlog za francusku tortu od smjese punjene kremastim filom od mascarponea i kafe, ukrašene čokoladom. Toliko je dobra da je Francuzi nazivaju "Čudesna".

Čudesna francuska torta

Za tijesto

Uživo iz Skenderije | Bosna i Hercegovina - Hrvatska: Gosti na koljenima, plus 20 za naš tim

Uživo iz Skenderije | Bosna i Hercegovina - Hrvatska: Gosti na koljenima, plus 20 za naš tim

130 g bjelanaca (od 4 L jaja)
130 g kristal šećera
130 g šećera u prahu
1 prstohvat soli

Za kremu od kafe:

500 ml slatkog vrhnja
100 g mascarponea
30 g šećera
10 g instant kafe u prahu

Recept koji morate isprobati: Čoko-raj torta se sprema za 15 minuta i od samo četiri sastojka

Recept koji morate isprobati: Čoko-raj torta se sprema za 15 minuta i od samo četiri sastojka

Za dekoraciju:

20 g kakaa u prahu
20 g šećera u prahu
100 g tamne čokolade

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 100 stepeni.

Neobična receptura za baklavu: Napravite "kraljicu slatkog" u grčkoj verziji

Neobična receptura za baklavu: Napravite "kraljicu slatkog" u grčkoj verziji

Za pečenje beze smjese od bjelanaca koristite kalup ili tanjur promjera 18 cm kao predložak i nacrtajte dva diska na dva lista papira za pečenje. Okrenite ih i stavite na dva lima za pečenje.

Istucite bjelanjke i so mikserom postupno dodavajući kristal šećer dok ne dobiju čvrste vrhove. Dodajte prosijani šećer u prahu i lagano promiješajte kuhačom pa stavite smjesu u slastičarsku vrećicu i odrežite je oko 1 cm od kraja pa nacrtajte dva spiralna kruga na papiru za pečenje, počevši od središta krugova. Pecite oko 2 sata i pustite da se ohladi.

Nova poslastica: Da li ste probali baklava cheesecake?

Nova poslastica: Da li ste probali baklava cheesecake?

Za nadjev umutite sve sastojke da dobijete teksturu čvrstog šlaga. Stavite nadjev u slastičarsku vrećicu i odrežite je oko 1 cm od kraja pa nanesite na jedan disk od beze smjese pa poklopite drugim diskom, okrenutim prema dolje pa i njega premažite kremom. Ravnomjerno zagladite površinu i zagladite stranice torte

Napravite čokoladne strugotine struganjem tamne čokolade pomoću gulilice za povrće ili noža. Površinu i stranice kolača prekrijte čokoladnim strugotinama i kolač posipajte po cijeloj površini šećerom u prahu i kakaom u prahu. Ohladite desert u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja, piše Slobodnadalmacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije