Čudesna francuska torta najbolji je način da iskoristite višak bjelanaca
Što s bjelanjcima koji su vam ostanu kao višak? Šta god da vas muči - a čak i ako vas ništa od toga ne muči, imamo super prijedlog za francusku tortu od smjese punjene kremastim filom od mascarponea i kafe, ukrašene čokoladom. Toliko je dobra da je Francuzi nazivaju "Čudesna".
Čudesna francuska torta
Za tijesto
Uživo iz Skenderije | Bosna i Hercegovina - Hrvatska: Gosti na koljenima, plus 20 za naš tim
130 g bjelanaca (od 4 L jaja)
130 g kristal šećera
130 g šećera u prahu
1 prstohvat soli
Za kremu od kafe:
500 ml slatkog vrhnja
100 g mascarponea
30 g šećera
10 g instant kafe u prahu
Recept koji morate isprobati: Čoko-raj torta se sprema za 15 minuta i od samo četiri sastojka
Za dekoraciju:
20 g kakaa u prahu
20 g šećera u prahu
100 g tamne čokolade
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 100 stepeni.
Neobična receptura za baklavu: Napravite "kraljicu slatkog" u grčkoj verziji
Za pečenje beze smjese od bjelanaca koristite kalup ili tanjur promjera 18 cm kao predložak i nacrtajte dva diska na dva lista papira za pečenje. Okrenite ih i stavite na dva lima za pečenje.
Istucite bjelanjke i so mikserom postupno dodavajući kristal šećer dok ne dobiju čvrste vrhove. Dodajte prosijani šećer u prahu i lagano promiješajte kuhačom pa stavite smjesu u slastičarsku vrećicu i odrežite je oko 1 cm od kraja pa nacrtajte dva spiralna kruga na papiru za pečenje, počevši od središta krugova. Pecite oko 2 sata i pustite da se ohladi.
Nova poslastica: Da li ste probali baklava cheesecake?
Za nadjev umutite sve sastojke da dobijete teksturu čvrstog šlaga. Stavite nadjev u slastičarsku vrećicu i odrežite je oko 1 cm od kraja pa nanesite na jedan disk od beze smjese pa poklopite drugim diskom, okrenutim prema dolje pa i njega premažite kremom. Ravnomjerno zagladite površinu i zagladite stranice torte.
Napravite čokoladne strugotine struganjem tamne čokolade pomoću gulilice za povrće ili noža. Površinu i stranice kolača prekrijte čokoladnim strugotinama i kolač posipajte po cijeloj površini šećerom u prahu i kakaom u prahu. Ohladite desert u hladnjaku najmanje 4 sata prije posluživanja, piše Slobodnadalmacija.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.