Crnogorka živi s 50 pasa, kuću pretvorila u azil za životinje

Radiosarajevo.ba
Crnogorka živi s 50 pasa, kuću pretvorila u azil za životinje
Foto: Facebook / Briga o psima za Vanju Ječmenicu je prioritet
Ljubitelji životinja veoma teško prihvataju njihova zlostavljanja i loše uvjete preživljavanja. Upravo iz razloga prevelike ljubavi i brige, mnogi vrata svoga doma otvaraju za veći broj pasa s kojima kasnije dijele svakodnevnicu.

Neki, pak idu i korak dalje kao što je to učinila Pljevljanka Vanja Ječmenica koja je svoje dvorište pretvorila u azil za napuštene žvotinje.

Kako je za Vijesti.me ispričala Vanja sama brine o pedesetak pasa koje je našla na ulici nakon što su ih nesavjesni vlasnici odbacili ili ostavili nedaleko od njene kuće.

“Moram da ih nahranim i smjestim na toplo mjesto ako je hladno. Ne mogu da gledam da umiru od gladi. Tako oni ostaju kod mene, a ja se nadam da ću uspjeti da im pronađem porodicu koja će brinuti o njima”, ističe tridesetosmogodišnja djevojka.

Vanja kaže da veći dio dana provodi sa svojim ljubimcima. Hrani ih, izvodi u šetnju, čisti prostorije u koje su smješteni, a bolesne redovno vodi na preglede kod veterinara.

Osim velikog truda izdvaja i dosta novca za nabavku hrane i plaćanje troškova sterilizacije i čišćenja pasa od parazita.

“Samo mi je dnevno za hranu potrebno oko 30 kilograma granula. Hranim i napuštene pse na pljevaljskim ulicama. Sve je to teško izdržati i fizički i psihički,” tvrdi Ječmenica.

Briga o psima za Vanju Ječmenicu je prioritet  - undefined

Uprkos brojnim poteškoćama Vanja svoje pse ne namjerava smjestiti u azil koji je prije nekoliko godina opština Pljevlja izgradila u selu Zabrđe.

Tamo se psi uspavljuju i izgladnjeli su previše. Mnogi građani koji su išli u posjetu azilu zvali su me da mi to prijave. Ja tu ne mogu ništa pomoći a postoje i nadležne službe koje bi trebalo da vode računa o tome," navodi Pljevljanka.

Malo je onih, ističe Vanja, koji podržavaju njen humani rad, ali se nada da će svojim primjerom uticati na druge ljude da promijene svoj stav o napuštenim životinjama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije