Čistite plijesan s prozora? Nemojte praviti ovu uobičajenu grešku

1
Radiosarajevo.ba
Čistite plijesan s prozora? Nemojte praviti ovu uobičajenu grešku
Foto: Pexels / Ilustracija / Čišćenje prozora

Prozori mogu biti savršeno mjesto za stvaranje plijesni, ali postoji uobičajena greška koju biste trebali izbjegavati kada ih čistite.

Dolazi do zahlađenja i povećanja vlažnosti, što implicira jednu stvar - razvija se plijesan. Prozori mogu poslužiti kao idealno stanište za plijesan, no ako planirate očistiti ih na vrijeme kako biste bili spremni za praznike, postoji česta greška koju trebate izbjegavati.

Ispostavlja se da upotreba izbjeljivača jednostavno neće biti efikasna. "Izbjeljivač ne djeluje", kaže Jade Oliver, stilistica izložbenog prostora u Express Bi-Folding Doors.

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Trump pohvalio policiju: New York je sinoć bio pod opsadom, bilo je lijepo gledati

Ali nemojte se plašiti, ona ima zgodan trik koji možete isprobati umjesto njega.

"Bijelo sirće nanesite na prozore četkom za ribanje ili krpom namočenom u toplu, sapunastu vodu. To trebao bi poslužiti, samo ne zaboravite uvijek nositi rukavice i masku", kaže stilistica.

Jednostavna noćna navika može zaustaviti kondenzaciju i stvaranje vlage na prozorima

Jednostavna noćna navika može zaustaviti kondenzaciju i stvaranje vlage na prozorima

Jade je također dodala da je jedan od najboljih načina da se izbjegne plijesan ostaviti otvorene prozore nekoliko sati dok ste vani ili u drugoj prostoriji. 

Ako nemate problema s plijesni, ali još uvijek niste sigurni kako učiniti da prozori blistaju, Jade kaže da morate početi brisanjem prašine: "I iznutra i izvana, prljavština će se nakupljati na prozorima u cijeloj kući. Potrebno je svako područje odmah pošpricati vrućom vodom i sapunicom, međutim, to će učiniti da se prašina zalijepi za staklo i jednostavno je raznosite okolo umjesto da je uklanjate."

Nakon brisanja prašine, može vam pomoći sirće. "Follija za prozore magnet je za mrlje, pa će vam dodavanje malo bijelog sirćeta u rutinu čišćenja pomoći u njihovom uklanjanju. Zapravo, pomiješajte jednak omjer sirćeta i vruće vode za ultimativni jeftin sprej za pranje prozora", rekla je.

Također je rekla da morate biti sigurni da imate pravu opremu: "Upotrebom stare krpe, krpe za prašinu ili novina samo ćete razmazati mrlje na staklu, dok će krpa od mikrovlakana pravilno složena poslužiti".

Ilustracija

I na kraju, ako stvarno želite podići svoju igru čišćenja, stilistica je rekla da je ključno odabrati pravi dan za čišćenje. 

Kad je sunce vani, kućanski poslovi mogu izgledati malo podnošljiviji, ali nije idealno za proces čišćenja. Proizvodi za čišćenje mogli bi se prebrzo osušiti, ostavljajući tragove, ako je sunce vani i okrenuto prema prozoru, piše Metro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije