Cheesecake sa kajsijama, medom i jogurtom: Slastica u kojoj ćete uživati
Lagani, ukusni i zanimljivi cheesecake sa kajsijama i medom koji će vas osvježiti u toplim danima koji su pred nama.
Brzo i jednostavno se pravi, uživajte.
Sastojci:
75 g slanog maslaca, rastopljen – plus malo za premazivanje tepsije
200 g keksa s vanilin kremom
250 ml pavlake za šlag
150 g punomasnog grčkog jogurta
500 g punomasnog kremastog sira
3 kašike tečnog meda
1 kašika paste od vanile
Sastojci za pripremu preliva od kajsija:
6 zrelih kajsija (oko 240 g), prepolovljenih i očišćenih od koštica
50 g tečnog meda, plus 2 kašike za prelivanje po kolaču
1 manja pomorandža, korica iskeckana na trake
pola mahune od vanile
Postupak:
Premažite maslacem okrugli kalup (razmjere 23 cm) i obložite okruglo isjeckanim papirom za pečenje.
Keks usitnite u procesoru za hranu pa prebacite u posudu i pomiješajte s maslacem.
Utisnite je potom u tepsiju i stavite u frižider na 10-ak minuta.
Izmiksajte za šlag tako da dobijete finu teksturu.
U drugoj posudi umutite jogurt, sir, med i vanilu – i ta smjesa treba da bude glatka.
Potom u nju lagano lopaticom umiješajte šlag i sve prebacite u kalup na podlogu od keksa.
Stavite najmanje 4 sata da odstoji u frižideru ili najbolje cijelu noć.
Krenite s pripremom kajsija, piše Cdm.me.
Zagrijte rernu na 180 Celzijusa, a u tepsiju stavite kajsije, med, koricu pomorandže i vanilu.
Pecite na sredini rerne 20 do 25 minuta, dok kajsije ne omekšaju, ali i dalje drže oblik.
Dodajte kašiku vode ako med počne da se lijepi.
Na kraju izvadite komade pomorandžine kore i vanilu te sve dobro ohladite.
Izvadite kolač iz kalupa pa ga prelijte kajsijama preostalim sokom.
Nakapajte još malo meda po svemu i pustite da se malo sliiva sa strane, izgledaće zanimljivo.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.