Četiri načina da vaša tamna odjeća zadrži svoju boju: Jedan će vas iznenaditi

0
Radiosarajevo.ba
Četiri načina da vaša tamna odjeća zadrži svoju boju: Jedan će vas iznenaditi
Foto: Pexels / Ilustracija

Često pranje i izlaganje suncu s vremenom će posvijetli tamnu odjeću.

Crna odjeća neophodna je u našem ormaru. Poznato je da ova nijansa laska svim tipovima tijela i poboljšava svaki izgled. Međutim, nakon nekog vremena, boja se počne ispirati. Ipak postoji nekoliko rješenja za vraćanje stare slave vašoj crnoj odjeći.

Naravno, uvijek možete staviti industrijsku boju u mašinu za veš, ali umjesto toga nudimo prirodne i ekološke metode koje su se dobro pokazale. Iznad svega, važno je poduzeti neke mjere opreza prilikom mašinskog pranja, ali i imati odgovarajuće tehnike sušenja.

Sjajne vijesti: Zlatan Bajramović u stručnom štabu Zmajeva

Sjajne vijesti: Zlatan Bajramović u stručnom štabu Zmajeva

Kafa ili crni čaj

Možda vam zvuči čudno, ali kafa i crni čaj zapravo su dva vrlo popularna napitka koja možete nanijeti na crnu odjeću kako biste oživjeli tamnu boju tkanine. Neki ljudi ih čak koriste za prirodno farbanje kose.

Samo dodajte dvije šoljice crnog čaja ili kafe tokom ciklusa ispiranja. Kafa ne samo da pojačava crnu boju, već je i popravlja. Za ovu primjenu potrebno je namočiti odjeću u jaku kafu ili uliti šoljicu kafe u bubanj mašine. Isti princip za crni čaj - ovo snažno sredstvo pomaže u održavanju tamnih boja. Brzo ćete primijetiti da je crna na vašoj odjeći mnogo intenzivnija.

Ova skrivena tipka u vašoj veš mašini sprječava da odjeća poprimi miris plijesni

Ova skrivena tipka u vašoj veš mašini sprječava da odjeća poprimi miris plijesni

Lovorovo lišće

Evo jednog starog bakinog trika koji je dokazao svoju vrijednost. Sastoji se od kombinacije sode bikarbone i lovora. Oba daju prekrasan sjaj tamnim bojama i obnavljaju izblijeđenu odjeću. U lonac vruće vode stavite deset listova lovora i 4 kašike sode bikarbone te zakuhajte. Pustite da se otopina ohladi i izlijte sadržaj u posudu. Namočite crnu odjeću u tome na nekoliko sati ili preko noći, a zatim je operite kao i obično.

Bijelo vinsko sirće

Za oživljavanje crne boje, ništa bolje od bijelog sirćeta. Kao bonus, korisno je i za neutraliziranje neugodnih mirisa i omekšavanje odjeće. Prednost je što se sirće može koristiti u mašini za veš - samo dodajte šoljicu proizvoda u posljednji ciklus ispiranja kako biste dobili intenzivno crnu boju. Napunite posudu hladnom vodom i ulijte okočetiri kašike bijelog sirćeta prije početka prvog pranja. 

Namočite svoju crnu odjeću u otopinu i ostavite je nekoliko sati. Na kraju, isperite odjeću hladnom vodom. Sirće također sprečava nakupljanje deterdženta. 

Pivo

Iako se pivo obično povezuje s posvjetljivanjem kose, vjeruje se da je također korisno u potamnjivanju tkanina kada su izložene sunčevoj svjetlosti. Dakle, uzmite posudu i napunite je litrom vode i litrom piva. Uronite crnu odjeću u tekućinu i ostavite da se namače oko 30 minuta. Iznenađujuće, pivo je zapravo vrlo uvjerljiv način da odjeća ostane crna, a kako biste smanjili miris, samo temeljito isperite običnom vodom, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije