Čaroban cvijet koji je simbol sreće: Znate li kad posaditi i kako održavati suncokret?

0
Radiosarajevo.ba
Čaroban cvijet koji je simbol sreće: Znate li kad posaditi i kako održavati suncokret?
Foto: Pixabay / Suncokret

Kao i ostale vrste pripadnice porodice glavočika (Asteraceae), suncokret nosi cvjetove sastavljene od brojnih malih, zbijenih cvjetova. Istaknuti, zrakasti cvjetići vanjskog kruga dolaze u raznim bojama: žutoj, zlatnožutoj, narančastoj ili kestenastoj, dok je sredina cvata crvenkasta, purpurna ili smeđa.

Suncokret naraste 60–300 cm visoko, a uzgaja se kao jednoljetnica. Zbog svoje visine sadi se kao živa ograda ili paravan te služi za popunjavanje pustih mjesta u udaljenim dijelovima vrta. Niski kultivari smještaju se u pozadini miješanih gredica. Izvrsni su kao rezano cvijeće, a mogu se i posušiti. Njegove jestive sjemenke privlače ptice i leptire, piše Living.hr.

Odgovara mu svako vrtno tlo, ali preferira lagana, suha i propusna tla. Traži osunčano mjesto i dobro podnosi vrućinu i sušu. Lako se uzgaja, ali zbog visine će ga trebati poduprijeti. Zanimljivo je da cvatne glave prate kretanje sunca lagano se okrećući od istoka prema zapadu.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Simbol sreće i vitalnosti, suncokret je omiljeni izbor mladenki za vjenčani buket u ljetnim mjesecima.

Vedre, živopisne i jarke boje te upečatljivog oblika, poziva na divljenje i mami osmijehe. Nije ni čudo da ga tolike žene žele pored sebe na svoj posebni dan.

Cvjeta od početka jula pa sve do oktobra. Suncokret je u stvari nakupina stotina manjih cvjetova koji cvatu izvana prema sredini glavice. Svaka sjemenka suncokreta jedan je maleni cvijet, a vrijeme cvatnje tačno se vidi po peludu na cvjetićima. Vrlo je važno napomenuti da se pelud mora pažljivo ukloniti ako ne želite zaprljati vjenčanicu.

Suncokret
Foto: Pixabay: Suncokret

Osim divnog izgleda, suncokret je nadaleko poznat i po svojim sjemenkama, bogatima vitaminima, mineralima, vlaknima, mastima i bjelančevinama. Kako biste došli do njih, otrgnite glavicu sa stabljike, očistite vanjski rub i krenite prema ostatku cvijeta te poberite sve sjemenke koje su spremne za konzumaciju sirove ili ih možete obraditi u pećnici.

Primjena: žive ograde ili paravani te za popunjavanje pustih mjesta u udaljenim dijelovima vrta, niski kultivari u pozadini miješanih gredica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije