Bračni usponi i padovi utječu na zdravlje, posebno na zdravlje srca

Radiosarajevo.ba
Bračni usponi i padovi utječu na zdravlje, posebno na zdravlje srca
Pixabay / Ilustracija
Oženjeni muškarci čiji se odnos sa suprugama tokom godina popravlja mogu također zabilježiti pozitivne promjene u svom zdravlju koje mogu smanjiti rizike za srčane bolesti, pokazuje britansko istraživanje.

Naučnici su proučili podatke 620 oženjenih očeva kako bi utvrdili što misle o svojim bračnim odnosima kad su djeca imala gotovo tri godine i potom opet kad su imala devet. Naučnici su također procjenjivali rizike za srčane bolesti poput krvnog pritiska, holesterola, težine i šećera u krvi.

“Kod onih čiji su odnosi bili kontinuirano dobri ili loši bilo je malo promjena u faktorima kardiovaskularnog rizika”, kazao je voditelj istraživanja Ian Bennett-Britton sa Univerziteta Bristol, piše Hina.

Promjene u braku bile su povezane s promjenama u srčanom zdravlju, otkrilo je istraživanje.

“Poboljšanje odnosa bilo je povezano s manjim nivoimatzv. lošeg holesterola ili LDL-a i relativno manjom tjelesnom težinom u usporedbi s onima koji su bili u kontinuirano dobrim odnosima”, kazao je Bennett-Britton. 

“Pogoršanje odnosa s druge strane bilo je povezano s pogoršanjem krvnog pritiska”, dodaje.

Svi muškarci bili su obuhvaćeni istraživanjem koje je započelo 1991.

Naučnici su procjenjivali njihov krvni pritisak, broj otkucaja srca u mirovanju, težinu, holesterol i nivo šećera u krvi i između 2011. i 2013. kad su im djeca imala gotovo 19 godina.

Faktorima rizika treba vremena da se primijete i pomaci otkriveni u istraživanju bili su mali, napisali su načnici u radu u časopisu Journal of Epidemiology & Community Health.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije