Bolovi i grčevi u nogama i kako ih se riješiti

Radiosarajevo.ba
Bolovi i grčevi u nogama i kako ih se riješiti
Grčevi su uobičajeni i uglavnom bezopasno stanje u kojem mišići u našim nogama odjednom postaju čvrsti i bolni.

To se obično javlja tokom noći u bedrima i nogama, u snu. Probudi nas i bol traje nekoliko sekundi ili minuta. U nekim slučajevima bol nestaje brzo, ali bol u mišiću se može zadržati tokom cijele noći.

Najčešći uzrok grča u nogama jeste nepravilno sjedenje, stajanje na betonskim pločicama, dugo sjedenje, određeni lijekovi, pojedine vježbe, trudnoća, konzumacija alkohola.

Također, grčevi u nogama mogu nastati usljed prisustva nekih medicinskih stanja poput dehidracija, endokrinih poremećaja, neuromuskularnih poremećaja, oboljenja jetre, i Parkinsonove bolesti.

Otkrit ćemo nekoliko savjeta koji će vam pomoći protiv grčeva u nogama.

Napravite toplu kupku prije odlaska na spavanje, uzmite magnezij i kalij, koristite divlji kesten radi povećanja protoka krvi u nogama, nosite ortopedske cipele, stavljajte zagrijane jastučiće na ugrožena područja.

Ako je grč spazam, odnosno kontrakcija, lijek je relaksacija. Kako grč često ne bira trenutak ni mjesto za napad, malo je moguće u trenutku iznenadne boli započeti proces opuštanja i dubokog disanja. To učinite prije posla (stresa) i prije spavanja - istezanjem. Istegnete li mišić koji se grči, istog trena osjetit ćete opuštanje napetosti i popuštanje boli, a vaše će lice poprimiti izgled olakšanja.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije