Bolesti koje uzrokuju pokvareni zubi

Radiosarajevo.ba
Bolesti koje uzrokuju pokvareni zubi
Malo je poznato da bolesni zubi mogu biti uzrok srčanih bolesti, problema sa prostatom, impotencije, određenih vrsta kancera, pa čak i moždanog udara.

1. Rizik od srčanog i moždanog udara 

Nekoliko studija je dokazalo vezu između bolesti zuba i srčanih bolesti, ali i porast rizika od moždanog udara, tvrdi dr. Mazen Natour. To je zato što bakterije koje uzrokuju zapaljenja, krvarenje i i uništavanje tkiva oko zuba mogu putovati krvnim sistemom do arterija. Osim što dospijeva u arterije, bakterije mogu izazvati i ugruške u srcu. 

2. Rizik od raka 

Nacionalni institut za zdravlje ističe da se zapaljenja dugo povezuju sa razvojem kancera i tumora što je duže tkivo pod infekcijom. Štaviše, jedna studija je pokazala da je 13 posto muškaraca sa zapaljenjskim procesima kasnije dobilo neku vrstu raka – ponajviše pluća, bešike, bubreka i jetre, posebno ukoliko su bili pušači. 

3. Rizik od erektilne disfunkcije 

Naučnici su otkrili vezu između sistemskih zapaljenja, tačnije putujućih bakterija u vašim ustima i povećanog rizika od erektilne disfunkcije. Zapravo rezultati istraživanja sa Tajvana, pokazuju da su muškarci sa erektilnom disfunkcijom imali 79 posto veće šanse da razviju impotenciju. Hronična zapaljenja zuba otpuštaju bakterije u krvotok koje putuju i do polnog organa... 

4. Problemi sa prostatom 

Enzim u prostati PSA koji se nalazi u malim dozama je sasvim normalan, ali kada je prostata inficirana raste i nivo PSA. Povišeni nivo PSA može biti izazvan i zapaljenskim procesima u ustima. Dakle, bakterije koje putuju do prostate mogu izazvati iritiacije, teške ejakulacije i bolove pri mokrenju. 

5. Kako popraviti stanje zuba? 

Čak 56 posto muškaraca ima bolesti zuba u odnosu na 36 posto žena, najvjerovatnije zato što rjeđe odlaze kod stomatologa. Stomatolozi savjetuju da čak i u slučaju zdravih zuba, često posjećujete stomatologa kako bi se čišćenjem i redovnom provjerom konstantno smanjivale bakterije koje mogu završišti u krvotoku, prenosi b92

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije