Blistavo i čisto lice: Osam vrhunskih savjeta za njegu naše kože

Radiosarajevo.ba
Blistavo i čisto lice: Osam vrhunskih savjeta za njegu naše kože
Pixabay / Ilustracija
Njegovana i zdrava koža je jedna od najljepših karakteristika čovjeka i mnogi ulažu dosta novca u kreme, maske, pudere i brojne druge „dodatke“ koji bi trebali pomoći našoj koži.

No, često ovi tretmani ne uspijevaju.

Bright Side donosi odgovore na pitanje „zašto je to tako“, te savjetuje koje bi navike trebali usvojiti ukoliko želimo imati njegovanu kožu.

Redovno čistite ekran vašeg mobitela

Da li ste ikad primijetili osip na obrazima? Ako jeste, odgovor je – mobitel i njegov ekran (touchscreen) zbog kojeg naši obrazi budu crveni, svrbe nas, a ponekad i otiču. Nedavno istraživanje dokazalo je da se na mobitelu nalazi DESET puta više bakterija nego na dasci za wc šolju. Kako biste spriječili da te bakteriju dođu do vašeg lica, čistite ga redovno s namjenskim vlažnim maramicama za čišćenje mobitela.

Redovno perite pribor za šminkanje

Četke za šminkanje – ako se ne upotrebljavaju pravilno – mogu uzrokovati akne, alergije i druge probleme s kožom. Upravo zato, redovno pranje svog pribora za šminkanje trebalo bi biti rutina. Možete redovno koristiti antibakterijske vlažne maramice, a za potpuno čišćenje, najbolje je da koristite šampon ili tzv. čistač na bazi pjene.

Obratite pažnju na ono što jedete

Šećer i masti – dva glavna neprijatelja zdrave kože. No, isto tako, striktne dijete također imaju negativan utjecaj na kožu. Recimo, popularno monodijeta vodi suhoj, smežuranoj i umornoj koži. Obratite pažnju na to što jedete i osigurajte da je vaša ishrana bogata vitaminima i mineralima.

Ne pretjerujte s pilingom

Pilinzi, pogotovo za lice, čine da vaša koža izgleda svježe, čisto, bude nježna i „filmska“. Ipak, prevelika upotreba pilinga vodi do upale. Ako je vaša koža suha i imate akne, pilinzi će samo pogoršati situaciju. Koristite losion za tzv. eksfolijaciju. Osobe s masnom kožom trebali bi koristiti piling – ali samo jednom sedmično.

Nanesite kremu prije i poslije plivanja u bazenu

Hemikalije koje se nalaze u bazenu jako isušuju našu kožu. Kako bi je zaštitili, nanesite kremu za lice svaki put prije plivanja u bazenu. Po izlasku, temeljno isperite lice i ponovno nanesite kremu.

Odmah se istuširajte nakon vježbanja

Tuševi u fitnes klubovima (ako ih i ima) nisu baš najidealnija mjesta za tuširanje, ali ukoliko ne želite akne, bubuljice i sl, odmah se nakon vježbanja istuširajte. Vrlo je važno da znoj odmah nakon vježbanja isperete s tijela.

Obratite pažnju na signale koje vam šalje vaše tijelo

Obični kozmetički problemi poput iritacije kože lica, crvenilo ili oticanje mogu biti upozorenja na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Nemojte se tuširati vrelom vodom

Nemojte se tuširati vodom čija je toplota oko 50 stepeni celzija. Savršena voda za tuširanje trebala bi biti topla oko 35 stepeni. Vrela voda uništava zaštitni sloj lipida na koži. Često tuširanje vrelom vodom rezultira suhom i smežuranom kožom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije