Biljka koja voli sunce i ljetne vrućine: Idealna je za balkon, a cvjeta sve do oktobra

0
Radiosarajevo.ba
Biljka koja voli sunce i ljetne vrućine: Idealna je za balkon, a cvjeta sve do oktobra
Foto: Pixabay / Gazanije

Biljka koju ćete uočiti zbog njenih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se ipak uspije sačuvati, sljedeće godine njene stabljike dobit će još jedan red latica.

Osim u posudama i žardinijerama gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C.

Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen strunuti. Prihranjujte ih svako dvije sedmice i redovno čistite od ocvalih cvjetova, piše Living.hr.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Gazanija je cvatuća biljka porijeklom iz južne Afrike. U domovini se uzgaja kao trajnica, dok se kod nas uzgaja kao jednogodišnja biljka zbog neotpornosti na hladnoću i niske temperature. Spada u porodicu glavočika, Compositae.

Raste u obliku grmića. Listovi podsjećaju na listove maslačka i zelene su boje.

Gazanija cvjeta od juna do oktobra, a cvjetovi bijele, žute, žutonarandžaste, ružičaste i crvene boje otvoreni su samo za lijepa i sunčana vremena. Redovnim uklanjanjem uvelih cvjetova pospješuje se ponovno cvjetanje.

Gazanije
Foto: Pixabay: Gazanije

Gazanija uspijeva na punom suncu, na kvalitetnom, suhom, propusnom tlu i na mjestu zaklonjenom od jakog vjetra.

Niže vrste sade se u kamenjare i na suhozide. Sadi se na krajeve gredica s visokim trajnicama. Razmak sadnje između biljaka je od 15 do 20 cm.

Vrlo lijepo izgleda u kombinaciji sa šarenim ljetnim cvijećem ili kao pokrivač tla. Sadi se u cvjetne sandučiće kao ljetni cvjetajući ukras na prozorima, balkonima i terasama.

Gazanije
Foto: Pixabay: Gazanije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije