Bijeli ili smeđi šećer – koji je zdraviji?
Možda ste baš jučer odlučili kupiti smeđi šećer umjesto bijelog, misleći kako ste učinili pravu stvar kupivši zdraviji proizvod. Nažalost, smeđi šećer neće ništa dobro učiniti po pitanju vašeg zdravlja, piše Livestrong.com.
Ono po čemu se smeđi šećer razlikuje od bijelog jest okus melase (gusti, slatki tamnosmeđi sirup koji sadrži oko 50 posto šećera, ali i hranjive tvari), malo ljepše izgleda te sadrži više minerala.
Kako se šećer proizvodi?
Nakon što proizvođači uklone sok iz šećerne trske, on se kuha te prolazi kroz proces filtracije. Kristali prolaze kroz centrifugu kako bi postali bili pravilniji, a u procesu nestaje melasa zbog koje je smeđi šećer te boje. Šećer prolazi kroz dodatnu preradu kako postao bijeli. Smeđi bi šećer, dakle, bio neizbijeljeni bijeli šećer s dodatkom melase.
Izgled šećera
Sirovi šećer ima grublje kristale od rafiniranog bijelog ili smeđeg šećera, što mu pruža organski izgled. Zbog prirodnijeg izgleda, privlačniji je potrošačima. Nekim jelima se na kraju kuhanja dodaje smeđi šećer kako bi dodatno bojom obogatio tanjir.
Minerali u šećeru
Sirovi i smeđi šećer sadrže samo malo više minerala od bijelog šećera. Dok vam smeđi šećer nudi kalcij, kalij, željezo i magnezij, ipak se radi o minimalnim razlikama tako da se to nije “zdravija” opcija. Prema navodima; 1 kašika smeđeg šećera sadrži 0.02 miligrama željeza, a prema preporukama, muškarac bi u organizam trebao unijeti barem 8 miligrama ovog minerala tokom dana, a žene i do 18.
Okus šećera
Melasa iz sirovog i smeđeg šećera daje proizvodu malo bolji okus – ukoliko ste ljubitelj tog okusa. Što je šećer tamniji to sadrži više melase – svijetli smeđi šećer sadrži 3,5 posto melase, dok tamni sadrži 6,5 posto. Također, što je šećer tamnije boje, to je intenzivnijeg okusa i mirisa.
Svjetliji šećer je nježnijeg, a tamni šećer intenzivnijeg okusa i mirisa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.