'Bezazleni osip mi je spasio život': Djevojka (27) slučajno otkrila da boluje od opake bolesti

0
Radiosarajevo.ba
'Bezazleni osip mi je spasio život': Djevojka (27) slučajno otkrila da boluje od opake bolesti
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Jessica Hamersley iz Essexa otkrila je zabrinjavajući, ali naizgled bezopasan znak koji je ukazivao na rijedak oblik raka krvi.

27-godišnja Jessica nije obraćala previše pažnje na crvenu mrlju koja se pojavila na njenoj lijevoj potkoljenici i ponavljala tokom godinu dana. Pretpostavila je da je riječ o ekcemu izazvanom njezinom hidratantnom kremom i mislila je da će nestati sam od sebe. Tek nakon što ju je zaručnik nagovorio da posjeti ljekara, zabrinut zbog mogućih posljedica kontracepcijskih pilula, odlučila je potražiti savjet.

Nakon što promjena kontracepcije nije riješila problem, u septembru 2023. upućena je na rendgensko snimanje, koje je otkrilo masu na njenim prsima. Naknadne biopsije u februaru pokazale su da ima Hodgkinov limfom, rijedak oblik raka koji počinje u bijelim krvnim stanicama. Tada je započela kemoterapiju.

Reakcija Igora Stojanovića na Schmidtovu izjavu: "Zločin i odbrana zemlje nikada neće biti isto"

Reakcija Igora Stojanovića na Schmidtovu izjavu: "Zločin i odbrana zemlje nikada neće biti isto"

Pet skeniranje u martu otkrilo je da je masa u njenim prsima bila veća od 18 cm i da je pritisnula njezino srce, ali Jessica je rekla da se, unatoč tome, osjećala potpuno zdravo. 'Osip na nozi doslovno mi je spasio život', rekla je, prisjećajući se trenutka kad je shvatila ozbiljnost svog stanja, 'Mislila sam da sam zdrava – zašto bih dobila rak?'.

Njezina dijagnoza bila je stadij 2A Hodgkinovog limfoma, što znači da je limfom zahvatio dvije ili više skupina limfnih čvorova, ali nije izazvao tipične simptome poput kašlja, noćnog znojenja ili gubitka težine, što je čest slučaj kod ove bolesti.

Ispovijest Vedrane Rudan: 'U četiri mjeseca moje bolesti ne može naći 15 minuta za mene'

Ispovijest Vedrane Rudan: 'U četiri mjeseca moje bolesti ne može naći 15 minuta za mene'

Tokom liječenja, Jessici je rečeno da osip na njezinoj nozi predstavlja nodozni eritem, stanje koje uzrokuje upalu masnog tkiva. Iako to stanje obično prolazi samo od sebe, može biti znak ozbiljnijih problema poput upalnih bolesti crijeva ili, u njezinom slučaju, raka.

Kad je započela s kemoterapijom u proljeće, Jessica je osjećala simptome poput iscrpljenosti i gubitka kose. 'Plakala sam kad su mi rekli da ću izgubiti kosu', prisjeća se, no kasnije je rekla kako je smatrala da je brzo opadanje kose zapravo dobar znak jer je to značilo da kemoterapija djeluje.

U augustu je proglašena izliječenom od raka i sada planira proslaviti putovanjem u Disney World sa svojim zaručnikom Williamom Webberom, koji joj je bio podrška kroz cijeli proces. Unatoč uspješnom liječenju, Jessica će morati redovito odlaziti na pretrage kako bi pratila stanje i osigurala da se rak ne vrati, javlja Daily Mail.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije