Bebe zaražene COVID-19 će imati samo blage simptome i groznicu

Radiosarajevo.ba
Bebe zaražene COVID-19 će imati samo blage simptome i groznicu
Foto: Pixabay / Novorođenče

Kako brojke oboljelih od COVID-19 rastu, mnogi od nas brinu kako će ova nova, nepredvidiva bolest utjecati na naše najmilije, kako mlade tako i one starije.

Međutim, izgleda da su teški simptomi infekcije koronavirusom rijetki izuzeci kod djece, jer izvještaj Pedijatrijske klinike Ann i Robert H. Lurie iz Chicaga pokazuje da će djeca mlađa od 90 dana koja su pozitivna na COVID-19 vjerovatno imati blage ili nikakve simptome, s minimalnim respiratornim komplikacijama ili njihovim potpunim izostankom, piše Health 24.

Rezultati ovog izvještaja objavljeni su u časopisu The Journal of Pediatrics, a istraživanje je obuhvatilo 18 novorođenčadi bez značajne anamneze ili komorbiditeta kod kojih je pozitivan test na COVID-19.

Sva ova novorođena djeca imala su blage simptome bez značajnih respiratornih tegoba. Od 18 novorođenčadi polovina ih je hospitalizirana, a jedno je imalo bakterijsku infekciju mokraćnog sistema. Međutim, nijedno od njih nije zahtijevalo intenzivnu njegu niti pomoć pri disanju iako je koncentracija virusa u brisu iz nosa bila poprilično visoka.

Prema autorima studije, objašnjenje boljeg podnošenja virusa kod ove novorođenčadi mogla bi biti činjenica da novorođenčad ima kraći period inkubacije od odraslih, gdje se simptomi pokazuju ranije kada je razmnožavanje virusa još uvijek veliko. Uprkos tome, simptomi su i dalje bili blagi.

"Nejasno je da li novorođenčad s temperaturom i pozitivnim testom na SARS-CoV-2 zahtijeva prijem u bolnicu. Odluka o prijemu u bolnicu zasniva se na dobi, potrebi za preventivnim tretiranjem bakterijske infekcije, kliničkoj procjeni, toleranciji na određene namirnice i adekvatnosti praćenja", kazali su stručnjaci u saopćenju za javnost.

Drugi faktor koji je uočen u istraživanju jeste da je više beba latino rase primljeno u bolnicu nego bilo koje druge. Prema istraživanju, više od 40 posto slučajeva u Chicagu zabilježeno je među pripadnicima latino rase u jeku pandemije u maju.

Autori studije napisali su da mogu postojati dodatni faktori koji bi mogli biti razlog za to, kao što su ograničeni pristup medicinskim ustanovama u nekim mjestima. Veći rizik od izloženosti također je bio faktor jer mnoge latino porodice žive sa širom familijom u jednom domaćinstvu, što otežava fizičko distanciranje.

Prema riječima autora, ovo je istraživanje bilo presudno iz razloga što trenutno postoje samo ograničeni podaci o utjecaju COVID-19 na novorođenčad. Iako neki slučajevi navode da dojenčad nisu izuzeta od infekcije koronavirusom, ali većina beba ima vjerovatnoću da će imati samo blage simptome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije