Bebe za samo nekoliko sati vježbe postaju plivači

Anadolija
Bebe za samo nekoliko sati vježbe postaju plivači
Trener plivanja Tansu Baskurt koja vodi školu plivanja za bebe u starosti od dva do 36 mjeseci, tvrdi da je potrebno svega pet ili šest sati da bebe savladaju tehniku plivanja.

Reporteri AA posjetili su školu plivanja za mališane u Ankari i razgovarali sa trenerom Baskurt koja tvrdi da se djeca rađaju sa urođenim instinktom za plivanje i kretanje u vodi, a da je svega nekoliko sati rada u bazenu potrebno da se taj instinkt bebama vrati.

Ističući kako je cilj škole plivanja da se kod beba potakne pravilan razvoj tijela, Baskurt je kazala da se djeca tako oslobađaju od straha od vode i uče pravilno disanje, što im daje prednosti u slučaju vanrednih okolnosti.

Baskurt tvrdi i da je upravi plivanje najbolji sport za bebe u najranijoj životnoj dobi jer se obuka vrši na bazi kontrole refleksa.

“Na početku obuke bebe oslobađamo straha od vode. Plivanje također pomaže pravilni razvoj mišićnog i koštanog tkiva, a uz to se brže razvijaju i motoričke sposobnosti kod beba. Tako se otklanjaju problemi beba sa snom i probavom. Povrh svega, bebe mnogo uživaju u brčkanju u bazenu“, kazala je Baskurt.

Trener Baskurt također, je kazala da časovima plivanja mogu prisustvovati i roditelji i da vrijeme provedeno u bazenu jača veze između djece i roditelja.

“Čas plivanja traje pola sata, a za tri časa bebe već savladaju kontrolu disanja u bazenu. Dodatno nam treba oko 10 sati da bebe nauče koordinaciju pokreta ruku i nogu. Dakle, pet ili šest sati vježbe je sasvim dovoljno da beba nauči plivati“, kazala je Baskurt.

Jedanaestomjesečni Kaan već pet mjeseci redovno dolazi na časove plivanja, a njegova majka Elif Karaelmas Binay je kazala kako je izuzetno zadovoljna da se Kaan ne boji vode i da zajedno uživaju u bazenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije