Bebe rođene sa velikom glavom postaju uspješniji ljudi

Radiosarajevo.ba
Bebe rođene sa velikom glavom postaju uspješniji ljudi
FOTO: Pixabay / Ilustracija
U djetinjstvu su vas možda zadirkivali da vam je glava velika, ali sada možete hodati s visoko uzdignutom glavom, jer je baš ona predispozicija za dobre stvari u kasnijem životu.

Istraživanje je sprovela jedna firma u Velikoj Britaniji, koja izučava kako genetske predispozicije i izloženost okolini utiču na razvoj bolesti pa su zaključili da je visoki stepen inteligencije povezan s volumenom mozga.

Istraživanje su sproveli kako bi otkrili vezu njihovog gena, te psihičkog i fizičkog zdravlja u odnosu na smjer kojem će im život otići.

Za ovo istraživanje, naučnici iz Velike Britanije, Njemačke i Amerike, pod vodstvom Univerziteta u Edinburgu, analizirali su podatke 100 000 Britanaca između 37 i 73 godine, a pola miliona uzoraka uzeto je iz prethodnih istraživanja.

Proučavali su ispitanike na nekoliko načina, testirajući faktore poput verbalnog i numerološkog snalaženja, refleksa, odnosno vremena koje im je potrebno za reakciju, pamćenja i mogućnosti učenja.

Rezultati su objavljeni u magazinu Nature journal, Molecular Psychiatry, a piše da su pronašli veliku povezanost između obima glave i kognitivnih sposobnosti u djetinjstvu.

Prosjek za obim glave beba 36 cm za dječake i 35 cm za djevojčice, a oni rođeni s većim glavama pokazali su se uspješnijim.

Imali su bolje obrazovanje, bolje poslove i slično.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije