Bajramska trpeza
Ramazanskim Bajramom Muslimani širom svijeta slave kraj posta, kao i
blagoslov obnovljene vjere u Boga, koja uz to dolazi. Bajramski običaji
se razlikuju od zemlje do zemlje, ali u cijelom svijetu, porodice,
susjedi, i prijatelji, okupljaju se kako bi podijelili hranu, i
čestitali jedni drugima što su prošli ispit ramazanskih odricanja. Duh
koji stoji iza Bajrama, podsjeća vjernike na to da vjera donosi nadu i
utjehu milionima ljudi širom svijeta.
Bajrami su praznici mira i za bajramskom sofrom bajramuju i mire se oni
koji su se zavadili iz bilo kojih razloga, a Muslimani često pozivaju i
članove drugih vjerskih zajednica da objeduju i slave s njima, kako bi
na taj način širili duh tolerancije.
Bajramska trpeza - ili Bajramska sofra, kako se još kaže u Bosni i
Hercegovini, mora biti specijalna: domaćini postavljaju sto koristeći
najbolji stolnjak, tanjire i pribor za jelo koje imaju u kući. Ručak je
izuzetno obilan, a neke od tradicija nalažu da mora da uključuje
najomiljenije jelo svakog člana porodice.
Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom,
nakon čega slijedi neko varivo (sarma, bosanski lonac i sl), a zatim
pite, pa pečeno meso sa povrćem te slatko.
Najčešći bajramski specijaliteti su begova čorba, bosanski lonac,
hadžijski ćevap, musaka, različite dolme i sarma. Na stolu su
nezaobilazne i različite pite.
Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze –najčešće su teški,
porijeklom turski i preliveni agdom, a najčešće su to – baklava, ružice,
tufahije i halva.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.