Bajramska trpeza

Radiosarajevo.ba
Bajramska trpeza

Ramazanskim Bajramom Muslimani širom svijeta slave kraj posta, kao i blagoslov obnovljene vjere u Boga, koja uz to dolazi. Bajramski običaji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali u cijelom svijetu, porodice, susjedi, i prijatelji, okupljaju se kako bi podijelili hranu, i čestitali jedni drugima što su prošli ispit ramazanskih odricanja. Duh koji stoji iza Bajrama, podsjeća vjernike na to da vjera donosi nadu i utjehu milionima ljudi širom svijeta.

Bajrami su praznici mira i za bajramskom sofrom bajramuju i mire se oni koji su se zavadili iz bilo kojih razloga, a Muslimani često pozivaju i članove drugih vjerskih zajednica da objeduju i slave s njima, kako bi na taj način širili duh tolerancije.

Bajramska trpeza - ili Bajramska sofra, kako se još kaže u Bosni i Hercegovini, mora biti specijalna: domaćini postavljaju sto koristeći najbolji stolnjak, tanjire i pribor za jelo koje imaju u kući. Ručak je izuzetno obilan, a neke od tradicija nalažu da mora da uključuje najomiljenije jelo svakog člana porodice.

Najčešći bajramski ručak u Bosni i Hercegovini počinje supom ili čorbom, nakon čega slijedi neko varivo (sarma, bosanski lonac i sl), a zatim pite, pa pečeno meso sa povrćem te slatko.

Najčešći bajramski specijaliteti su begova čorba, bosanski lonac, hadžijski ćevap, musaka, različite dolme i sarma. Na stolu su nezaobilazne i različite pite.

Slatkiši su vrlo bitan element bajramske trpeze –najčešće su teški, porijeklom turski i preliveni agdom, a najčešće su to – baklava, ružice, tufahije i halva.

Ado,radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije