Apoteka u zdjeli sa voćem

Radiosarajevo.ba
Apoteka u zdjeli sa voćem

Grejp je dobar za jetru, narandže pomažu kod gihta, a borovnice mogu pomoći pamćenju. U Daily Expressu prikupili su rezultate novijih istraživanja o snazi voća u borbi protiv bolesti

Farmaceutske kompanije ulažu milione u razvoj novih lijekova za borbu protiv različitih bolesti. Ipak, sve je više dokaza da nam je bolji izvor terapija mnogo bliže - u našim kuhinjama.

Prosječna zdjela s voćem iznimno je obilan izvor korisnih tvari, a naučnici još uvijek otkrivaju načine na koje prirodno obilje može ojačati naše zdravlje.

Niska kalorijska gustoća

Posljednji primjer: tim kanadskih naučnika utvrdio je da grejp možda drži tajnu borbe protiv globalne epidemije debljine. Naime, pokusi na University of Western Ontario pokazali su da naringenin, tvar koja grejpu daje gorak okus, zaustavlja uskladištavanje masti u jetri nakon obroka. To povećava mogućnost stvaranja lijekova koji bi mogli pomoći ljudima da smršave čak i bez mijenjanja prehrambenih navika.

I dok farmaceutske kompanije ulažu milione u razvoj novih lijekova, bogat izvor terapija možemo naći na tržnici i u svojim kuhinjama.

"Iznimno je bitno što voće ima nisku kalorijsku gustoću", ističe Chaterine Collins, voditeljica dijetetičarske službe u bolnici St. George’s u Londonu.

Različito je najbolje


Važno je jesti različite vrste voća jer svako sadrži različite vrste vlakana, vitamina i minerala. Postoji izreka Jedite dugu u kojoj svaka boja predstavlja drugu vrstu biološki aktivnih tvari koje nas štite i jačaju našu tjelesnu obranu. Dakle, jesti pet jabuka dnevno nije podjednako dobro kao jesti pet različitih voćki dnevno.

Flavonoidi su ključni sastojci u većini vrsta voća. Oni pomažu u zaštiti staničnih membrana, vanjskog omotača koji tjelesne stanice drži na okupu. Te su membrane stalno na meti štetnih toksina koji mogu uništiti stanice na jednak način kao što hrđa uništava automobil. Flavonoidi čiste te štetne molekule. Slijedite vodič i vidjet ćete koje je voće najbolje za borbu potiv pojedinih bolesti.

Jabuke: Dobre za mršavljenje

Pojedete li jabuku 15 minuta prije obroka, možda otkrijete tajnu vitkosti. Naučnici s Pennsylvania State University u SAD-u angažirali su 58 odraslih dobrovoljaca i podijelili ih u dvije grupe. Jedni su jeli jabuku ili pili jabučni sok prije obroka, svaki dan tijekom pet tjedana, dok ostali nisu jeli jabuke niti pili sok. Rezultati su pokazali da su oni koji su jeli jabuke smanjili unos kalorija za 15 posto. Oni koji su pili sok, nisu imali nikakve benefite. Naučnici smatraju da je stvar u vlaknima iz jabuka, koja smanjuju apetit.

Banane: Smanjuju rizik od udara


Banane mogu smanjiti rizik od srčanog udara za četvrtinu. Razlog je u obilju kalija u tom voću, koji snižava krvni tlak i pomaže tijelu da se riješi soli. Jedna je studija pokazala da odrasle osbe koje jedu više od 1500 mg kalija dnevno (četiri banane srednje veličine) imaju 28 posto manji rizik od srčanog udara. Zrela banana odličan je lijek protiv zatvora. Ne deblja jer banana ima oko 95 kalorija.

Borovnice: Dobre za pamćenje


Istraživanje provedeno na sveučilištu Reading pokazuje kako borovnice mogu pomoći da se “preokrene” gubitak pamćenja, jedan od glavnih simptoma Alzheimerove bolesti. Dodate li šaku tamnoplavih bobica redovitoj prehrani, ističu naučnici, to će pomoći da bolje rješavate testove pamćenja. Antioksidansi u voću aktiviraju dio mozga koji kontrolira učenje i pamćenje.

Paradajz: Za prevenciju raka prostate


Paradajz je među najboljim prehrambenim izvorima likopena, snažnog antioksidansa koji, prema istraživanjima, štiti od raka prostate. To je voće (da, voće!) koje možda nije najbolje svježe. Kuhanje i prerada paradajza dramatično povećavaju razinu likopena - pire, umaci, pa čak i kečap imaju četiri puta više razine antioksidansa nego svjež paradajz. Paradajz iz konzerve ili tube odlična je opcija, a najbolja je kombinacija s nekom zdravom masnoćom, poput maslinova ulja, jer se tako likopen najbolje apsorbira.

Grejp: Pomoćnik jetre


Podjednako kao što se bori protiv debljine, grejp možda drži ključ za pobjedu protiv smrtonosne bolesti jetre - hepatitisa C. Naringenin, tvar koja pomaže onima na dijeti. čini se da reducira širenje virusa za 80 posto. Hepatitis C smrtonosna je bolest, ali često prođu desetljeća prije nego što simptomi dovedu do dijagnoze.

Grožđe: Za manji rizik od raka dojke


Istraživanja pokazuju da grožđe može upola smanjiti rizik od raka dojke, i to zahvaljujući protukancerogenoj tvari resveratrolu. Najveća je koncentracija te tvari u kožici boba crnoga grožđa (koja djeluje i kao prirodni antibiotik protiv bolesti koja uništava lozu).

Kivi: Razrjeđivač krvi


Pojedete li dnevno dvije voćke, učinak je jednak kao da ste uzeli tabletu acetilisalicilne kiseline (andol, aspirin) da biste “prorijedili krv”. Onima koji već imaju problema sa srcem često se preporuča da dnevno uzimaju aspirn da bi smanjili rizik od drugog srčanog udara.

Istraživanja pokazuju da je kivi podjednako učinkovit i nema popratnih učinaka. Druge studije govore da pet do sedam kivija sedmično mogu upola smanjiti probleme s disanjem kod djece koja pate od astme.

Narandže: Ublažuju giht


Narandže su jedan od najobilnijih prirodnih izvora vitamina C. Nedavna istraživanja pokazuju da mogu pomoći i u borbi protiv gihta, bolne i neugodne bolesti koja je sve češća, a povezana je s debljinom. Vitamin C snižava razinu mokraćne kiseline u krvi. Obilna hrana i piće uzrokuju nakupljanje te kiseline koja stvara naslage oko zglobova, što uzrokuje bol.

Šljive: Borci protiv starenja


Testovi pokazuju da skromne šljive kriju više antioksidansa nego mnoge druge namirnice koje se kite nazivom supernamirnica. Antioksidansi štite od preranog starenja, čuvajući stanice od štetnih utjecaja slobodnih radikala.

Ananas: Borac protiv raka

Jedan od najboljih prirodnih izvora tvari bromelaina koji ublažava upalu i usporava širenje stanica raka. U istraživanju objavljenom u stručnom časopisu Cancer Letters naučnici s Indian Institute of Toxicology Research u Lucknowu u Indiji pokazali su da ta tvar može zaustaviti širenje raka kože kod miševa.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije